Björn Soenens over rechtszaak rond bewindvoering Britney Spears: "Dit gaat over zoveel meer, het gaat over hoe de pers omgaat met bekende mensen"

woensdag 23 juni 2021 - 15:55
Het is een belangrijke dag voor de Amerikaanse popster Britney Spears. Ze zal vandaag voor het eerst in de rechtbank getuigen over de bewindvoering van haar vader Jamie. Want sinds 2008 maakt hij alle persoonlijke en financiële beslissingen voor haar. De #freebritney-beweging vraagt al lang om haar te bevrijden. Correspondent Björn Soenens volgt de zaak vanuit Amerika.

Midden februari bracht The New York Times 'Framing Britney Spears' uit, een felbesproken documentaire over het leven van de Amerikaanse popster. Er wordt ingezoomd op haar carrière, haar mentale problemen en de #FreeBritney-beweging. Sinds haar mentale inzinking in 2008, (lees: toen ze met een kaalgeschoren hoofd een paparazzi auto bewerkte met een paraplu), heeft haar vader de touwtjes in handen over haar persoonlijke en financiële beslissingen. En dat mag je heel letterlijk nemen. Britney mag niet zelf beslissen welke medische behandelingen ze ondergaat, wie haar vrienden zijn en welke kleur haar keukenkasten hebben.

Volgens fans wordt het al langer tijd dat ze haar eigen leven opnieuw in handen krijgt. Er is zelfs een heuse #FreeBritney-beweging opgestaan. Vandaag zal ze voor het eerst getuigen over de bewindvoering van haar vader. Dat doet ze via een virtueel gesprek in de rechtbank van Los Angeles. Fans kunnen die hoorzitting zelfs volgen via een livefeed. 

Ook Amerikawatcher Björn Soenens volgt de zaak. "Dit gaat over veel meer dan alleen Britney. Het gaat over hoe de pers omgaat met bekende mensen, over hoe mensen met veel geld behandeld worden door hun eigen familie", reageert hij in 'Spits met David'. "Kijk maar naar Amy Winehouse. De manier waarop haar vader met haar omging, de druk van de fans en de paparazzi die haar hele leven uitsmeert in het openbaar. Het heeft haar uiteindelijk de dood ingestuurd."

Britney is niet meer het overweldigd popmeisje van toen. Het leven is veranderd

Björn Soenens

"Britney Spears heeft al veel discussies losgeweekt in Amerika. Na het zien van die documentaire en wetende dat ze al 13 jaar onder curatorschap staat, zijn mensen beginnen nadenken. Er zijn ook veel excuses aangeboden, onder andere door ex-lief Justin Timberlake. Er is zelfs een heuse We Are Sorry-Britney beweging opgestaan."

Wat het resultaat zal zijn van de hoorzitting, kan Björn niet voorspellen. "Maar The New York Times heeft wel documenten kunnen inkijken waaruit blijkt dat Britney in haar privéleven al jaren vraagt om een einde te maken aan de onderdrukking. In het openbaar heeft ze die uitspraak nog nooit gedaan. Op haar Instagram gaat ze zelfs tekeer over de documentaire die is verschenen. Maar je moet je de vraag stellen: als ze haar eigen leven niet in handen heeft, wie beheert dan haar Instagram-account?"

In Amerika staan ongeveer één miljoen mensen onder bewindvoering. "Dat is een zeer groot getal en normaal gaat het om mensen die mentaal onmachtig zijn. Denk aan een demente bejaarde. Britney heeft mentaal diep gezeten, maar dat is intussen al 13 jaar geleden. Ze is niet meer het popmeisje van toen, dat overweldigd werd door de aandacht. Ze is een volwassen vrouw met kinderen, die in de afgelopen periode vier albums heeft gemaakt en miljoenen platen heeft verkocht. Dus het is raar dat ze nog steeds onder die bewindvoering staat, wetende dat haar vader een zware drinker is."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!