Boeren en natuurbeschermers zoeken toenadering door initiatieven als boerenlandgames

maandag 7 juni 2021 - 17:38
boer
pexels
Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en Natuurpunt starten samen een project om de relatie tussen boeren en natuurbeschermers te verbeteren. Verschillende initiatieven, zoals boerenlandgames, bootcamps en jobwissels, zouden het begrip tussen de twee partijen moeten verhogen. Minister Zuhal Demir faciliteert het project en praat erover met Harald Scheerlink in ‘Spits’: “we zoeken een win-winsituatie op.”

Het project ‘Boer zoekt natuur, natuur zoekt boer’ gaat vanaf deze zomer van start en zal minstens twee jaar duren. Het wordt gelanceerd door Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en Natuurpunt, omdat de landbouw- en natuursector nu onderlinge spanningen ervaren. “Vlaanderen is niet groot, dus activiteiten van de twee sectoren overlappen elkaar vaak”, zegt Demir.  

Door elkaar aan te leren wat voor iedere groep belangrijk is, kunnen problemen zoals droogte, erosie en biodiversiteit efficiënt worden aangepakt. Zo kan een boer bijvoorbeeld een bepaalde boomsoort planten, die een vlindersoort aantrekt die natuurbeschermers op hun beurt nodig hebben voor onderzoek.  “Als we de win-winsituatie opzoeken, dan is het voor iedereen goed.”  

Boerenlandgames 

"We merken al op het terrein dat ze mee willen doen aan de boerenlandgames”, zegt Demir, “maar ook jobwissels komen aan bod: een boer zal gedurende een dag een natuurbeschermer worden, en andersom.” Op die manier wil Demir de banden tussen de twee partijen versterken. “Meestal komen er mooie projecten tot stand wanneer landbouwers en natuurbeschermers op een open manier met elkaar praten”, zegt Demir. "Samenwerking is dus broodnodig. Door een spel kunnen ze elkaar beter leren kennen, en elkaar uitdagen”. Of ze zelf meedoet? “Ik zal wel eens meedoen!”  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!