Brandweer Lommel over de sluiting van de Lommelse Sahara: “Mensen gebruiken het al recreatiegebied en zijn niet bezig met brandveiligheid”

donderdag 30 juli 2020 - 17:30
Het wordt heel warm de komende dagen, tot wel 35 graden. Eén van de warmste plekken van Vlaanderen, de Lommelse Sahara, wordt deels afgesloten door de burgemeester. Het gaat om het strand en de plas. Er kwam té veel volk, en het verliep niet meer coronaveilig. Sven Van Noppen van de brandweer vindt dit een goede zaak vertelt hij in ‘Spits met Niels’.

“Het is een goede zaak. Het is een natuurgebied en geen recreatiegebied. Mensen die naar hier komen, strandgangers, komen hier om zich te amuseren en te barbecueën. Dat is niet de bedoeling van een natuurgebied. Het is jammer voor de mensen van Lommel en omstreken die wel willen komen genieten van de rust dat dit zo moet gebeuren.”

“Mensen die komen zonnebaden zijn vaak mensen die van ver uit de omgeving komen. Zij gebruiken het gebied als recreatiegebied en zijn niet bezig met brandveiligheid. Mensen van de omgeving, Lommel, kennen de gevaren en zijn wel meer bezig met brandveiligheid.”

Code geel

“Het is al droog geweest in het voorjaar. Die enkele regenbuien die we de laatste weken gehad hebben, zijn niet genoeg. Alles verdroogt weer heel snel.”

“Dit is een risicogebied. Op dit moment is het code geel. Als brandweer zijn we extra waakzaam. Hier zijn veel kampplaatsen en dus vragen we aan de mensen om rekening te houden met kampvuren. We houden hier in dit natuurgebied altijd rekening met het ontstaan van branden.”

Code rood

“Voor brandgevaar hebben we codes. Mensen van het ‘Natuur & Bos’ geven die codes. We hebben groen, geel, oranje en rood. Op dit moment zitten we in code geel. Code rood gaat van kracht als het al langere tijd droog en warm is, én al er veel wind staat. Hoe meer deze factoren snel op elkaar volgen, hoe hoger je stijgt in de codes. Bij code rood sluiten ze natuur- en risicogebied af.”

“Wij patrouilleren niet bij code rood om te kijken of er kleine branden starten. We zijn zodanig goed georganiseerd. Al onze posten binnen de zone kunnen redelijk snel in alle gebieden. Het is een toegankelijk gebied en er liggen goed onderhouden wegen. We kunnen overal snel zijn.”

“Glas in zand kan brandbaar zijn. Er zijn studies die bewezen hebben dat het heel onwaarschijnlijk is, maar zeg nooit nooit. Glas kan niet snel de oorzaak zijn van een natuurbrand. Maar dit is geen vrijgeleiden om glazen flesjes weg te gooien. Dat is sluikstorten en mag niet! Met sigaretten moet je altijd heel voorzichtig zijn. Iets dat nog brand en smeult is een hele groot risico.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!