Brandweer Oost-Limburg: “Bomen in elektriciteitspalen zijn prioriteit, dan bomen over de weg. Kelders leegpompen gebeurt als laatste"

donderdag 13 augustus 2020 - 18:20
Code oranje in heel het land. Er is lokaal hevig onweer mogelijk, dus de brandweer houdt zich klaar. Ook in Genk bij brandweerzone Oost-Limburg is dat het geval vertellen brandweerman Tom Pellaerts en Majoor Bart Aerts in ‘Spits met Niels’.

“We hebben al tientallen oproepen gehad voor het onweer. We nemen de radarbeelden onder de loep en die houden we in de gaten. Zo spelen we kort op de bal en gaan we snel versterken”, vertelt Tom Pellaerts.

Majoor Bart Aerts gaat verder: “In principe zijn we als brandweer 24u/24u en 7 op 7 dagen georganiseerd. We proberen onze organisatie klaar te houden voor mogelijk nood- of stormweer. Vanuit de dispatching krijgen we oproepen binnen van het noodnummer 112 of van de burgers zelf. Zo organiseren we ons en schatten we in of het heel lokaal is of niet. Deze week hadden we bv. heel lokale buien in Genk en dan kijken we of we voldoende middelen hebben, of dat we om hulp moeten vragen bij andere posten.”

Prioriteiten stellen

Op het moment dat er een storm uitbreekt, komen er tientallen telefoons binnen van mensen die ons nodig hebben. We zijn natuurlijk maar met een beperkt aantal mensen en moeten prioriteiten stellen. Wat doen we eerst? Bomen die in elektriciteitsdraden zijn gevallen, gaan voor. Bomen die over de weg liggen zijn het volgende. Daarna helpen we zonnepanelen of trampolines die weggewaaid zijn, en als laatste proberen we kelders leeg te pompen. Dat vinden mensen nogal vervelend. Een boom op de weg is uiteraard gevaarlijker dan een kelder die leeggepompt moet worden.”

De ‘Pukkelpopstorm’ op 18 augustus 2011

“Ik was daar zelf bij. Ik was op de wei als bezoeker en erna hebben we heel veel opruimwerk gehad met onze zone. Die warmteonweders worden veel heviger. Dat merken we allemaal. Vroeger konden we wel een onweer verwachten op het einde van een warme periode of zelfs een dag, nu krijgen we die veel vaker of zelfs sowieso.”

“Pukkelpop was goed voorbereid. De mensen van de politie en de brandweer hadden heel veel tijd gestoken in noodplannen. Maar na het festival merkten we dat de organisatoren zeiden dat het ook hun probleem is. Het is een probleem van de veiligheidsdiensten, maar na Pukkelpop was het een probleem van iedereen.

Zo’n stormen zijn enkel moeilijker te voorspellen. We zijn beter voorbereid, maar het is zo moeilijk te zeggen. Pukkelpop was een grote ramp en hopelijk hebben we dat niet meer voor.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!