Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Buitenlandse Zaken aan Belgen die naar Italië gaan: "Volg de instructies van de lokale autoriteiten"

ma 24 feb. - 6:20

In Italië zijn de voorbije dagen meer dan 200 mensen besmet met het coronavirus en zijn zes personen overleden. Buitenlandse Zaken heeft intussen het reisadvies aangepast voor Belgen die naar Italië willen gaan. De overheid raadt aan om de instructies van de lokale autoriteiten te volgen. In elf Noord-Italiaanse gemeenten zijn intussen verregaande maatregelen genomen tegen het coronavirus. De meer dan 50.000 inwoners zijn volledig afgesneden van de buitenwereld.

Op verschillende plaatsen in Noord-Italië ligt het openbare leven grotendeels stil om te vermijden dat het aantal besmettingen oploopt. Ook het wereldberoemde carnaval van Venetië stopt twee dagen eerder dan normaal. En sinds gisteren controleert Oostenrijk treinen afkomstig uit Italië.

Het grootste deel van de besmettingen is vastgesteld in de regio Lombardije, waarvan Milaan de hoofdstad is. In de regio Veneto zijn meer dan 20 gevallen geregistreerd. 

Verder zijn er ook enkele gevallen bekend in Piemonte en Emilia-Romagna. In de hoofdstad Rome (regio Lazio) waren eerder al een paar zieke Chinese toeristen in het ziekenhuis opgenomen. 

Om een verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken, blijven de scholen en universiteiten in de getroffen regio's dicht. In Lombardije en Veneto zijn sportwedstrijden afgelast en blijven musea, theaters en bioscopen dicht. In Lombardije gaan cafés en discotheken niet open.

Om je te beschermen doe je hetzelfde als wat je kunt doen om de griep te voorkomen: voldoende de handen wassen en zoveel mogelijk contact vermijden met mensen die hoesten en proesten.

— Viroloog Marc Van Ranst

Pandemie

Voor viroloog Marc Van Ranst kan er geen twijfel bestaan: "Dit voldoet aan alle voorwaarden om het een pandemie te noemen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat dat ook wel doen binnenkort."

Die voorwaarden zijn volgens Van Ranst dat het virus verspreid wordt van mens tot mens, in verschillende landen voorkomt en dat bij veel gevallen er niet altijd een link is met China, waar het virus is begonnen. "We mogen het dus een pandemie noemen. Als mensen daarvan schrikken, is dat niet erg. Men mag weten dat men zich mag voorbereiden."

Geen reden tot paniek

Er is voor alle duidelijkheid geen reden tot paniek. "De echte griep is momenteel in het land en die maakt echte zieken en echte doden", legt Van Ranst uit. "En dat zijn er veel meer dan dit coronavirus op dit moment."

Wat kunnen we dan doen om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen? "We moeten beseffen dat virale epidemieën moeilijk uit te stellen zijn. Al koopt de krokusvakantie ons wel wat tijd", legt de viroloog uit. "Wat mensen zelf kunnen doen, is hetzelfde als wat je kunt doen om de griep te voorkomen: voldoende de handen wassen en zoveel mogelijk contact vermijden met mensen die hoesten en proesten."
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet