Buurtbewoner getuigt over De Westerbegraafplaats: “Stad heeft de veiligheid van het park niet gegarandeerd”

donderdag 3 juni 2021 - 18:37
vrt nws
Luisteraar Daphné Lason woont aan de ingang van de Westerbegraafplaats in Gent. Daar werd een veertienjarig meisje twee weken geleden aangerand en vermoedelijk verkracht. De vreselijke acties zijn gefilmd en vervolgens gedeeld op sociale media. De daders zijn bekend als ‘De Bende van het Van Beverenplein’. “Hangjongeren zijn hier al lang een probleem”, zegt Daphné in 'Spits' met David Van Ooteghem.

“De Westerbegraafplaats is een groot park met veel monumenten en natuur. Tijdens de pandemie zijn er meer en meer mensen de begraafplaats komen ontdekken, en daar ben ik blij om”, zegt Daphné. Volgens haar is er wel een probleem: “Helaas hebben er ook veel hangjongeren de plaats ontdekt. Ze zorgen voor overlast.” 

Na sluitingstijd achterblijven

Volgens Daphné is het grootste probleem dat mensen na sluitingstijd achterblijven in het park. “Ik woon hier al tien jaar. Vroeger ging een kwartier voor sluitingstijd de bel. Dan wisten de bezoekers dat ze de begraafplaats moesten verlaten. Anders zaten ze vast", zegt ze. Er reed ook iemand met een fiets rond, om ervoor te zorgen dat niemand in het park bleef zitten. Nu zit er een knop aan de binnenkant van de poort, die je kan indrukken om toch nog buiten te gaan wanneer het park al gesloten is. “Een van die jongeren gaat dan bijvoorbeeld net voor sluitingstijd naar het park. Daarna duwt die op de knop om zijn vrienden na sluitingstijd binnen te laten.”  

Bende?

Daphné zegt niet te weten of het om De Bende Van het Van Beverenplein zou kunnen gaan. "Ik ken hen niet persoonlijk. Gelukkig niet. Maar het plein is sinds ik klein was wel een gekend probleem in Gent.”  

Volgens Daphné doet de stad Gent niets aan het probleem van de overlast. “Ik heb al zeker vijftigmaal de politie moeten bellen. Er zijn al verschillende interventies geweest. Maar er is niets concreets gebeurd.” Daphné betreurt de verkrachting die er plaatsvond, maar geeft wel aan dat dat een grote stap verder is dan wat meeste hangjongeren uitspoken. “Maar ik heb wel het gevoel dat de stad niet het onderste uit de kan heeft gehaald om de veiligheid van het park te garanderen.” Ze wil dat er wordt ingezet op bewaking: "Er zou misschien een soort wachter kunnen zijn die kijkt of alles daar wel op een respectvolle manier gebeurt. Want momenteel stel ik mij daar vragen bij."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!