Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Chef Johan Segers over 'visfraude': "We zouden als consument slimmer moeten zijn. Sommige producten zijn zó goedkoop dat het gewoonweg niet kan!"

wo 17 jun. - 3:12

Stel je voor...Je bent op restaurant en je verheugt je op een heerlijk stukje kabeljauw maar zonder dat je het weet, krijg je een goedkopere vis voorgeschoteld. Dan ben je wel degelijk een slachtoffer van 'visfraude'. Die 'visfraude' wordt binnenkort misschien aangepakt door een barcode te koppelen aan het DNA van de vis. Maar is er veel 'visfraude'?
© Getty Images

 

"Ik hoop toch dat er niet te veel 'visfraude' is", zegt Johan Segers van restaurant 't Fornuis in Antwerpen in 'Spits met David'. "Maar ik denk wel dat het gebeurt."  De fraude zou vooral bij tong gebeuren. "Er zijn veel soorten tong, schartong, melktong, enzovoort.. Die hebben allemaal ongeveer dezelfde vorm, met een ander vel. Alleen zien de mensen dat niet. Ik hoop toch echt dat die fraude niet teveel in restaurants gebeurt!"

Liever een hele vis dan al gefileerd

"In de viswinkel ligt de vis bijna altijd al gefileerd en je moet al veel van vis kennen om dan te weten wat er precies ligt. Je zou de vis in zijn geheel moeten zien, met de kop en met het vel eraan. Die vis kan je nog laten fileren als je dat wil. De versheid van een vis kan je ook alleen maar zien aan de ogen en de schubben van de vis."

We eten altijd dezelfde vis

"Ik wil de schuld ook niet zomaar bij de viswinkels of de restaurants leggen. De mensen willen altijd dezelfde vis kopen ook al hebben we in onze Noordzee zoveel verschillende soorten vis! En elke vis die vers is, is lekker! Die andere vis wordt ook wel gevangen maar die wordt niet verkocht omdat niemand die wil. En dan wordt er misschien wel wat geknoeid omdat ze hun volume moeten halen."

De consument mag veel weten

De DNA-bank en een barcode per soort is dat een goede zaak? "Ik vind hoe meer informatie over wat je als consument eet, hoe beter! Dus dat is zeker top. Ook zou het duidelijk moeten zijn of de vis wild is of gekweekt. We eten ook te gemakkelijk vis buiten het seizoen die bijvoorbeeld vol kuit zit en niet zo lekker is. Er is een gebrek aan kennis bij de consument."

Te goedkoop kan gewoonweg niet

"Ik denk dat het niet zo heel makkelijk is om te proeven of het een bepaalde vis is die je eet. Je moet hem eigenlijk ook kunnen voelen en kunnen zien. En met een sausje erbij is het helemaal moeilijk! Maar het blijft verschrikkelijk dat die fraude gebeurt. Nu zouden we als consument ook wat slimmer moeten zijn. Er zijn sommige producten die aan zo'n lage prijzen worden verkocht dat je gezond verstand zou moeten zeggen dat het gewoonweg niet kan!" besluit Johan Segers.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet