Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Child Focus: "Zeg niet zomaar tegen je kind: praat niet met vreemden"

wo 26 mei - 4:34

Hoe reageer je als ouder, begeleider of voogd best als een kind plots verdwenen is? Je kind leren om "niet met vreemden te praten" is alvast een slecht idee. David Van Ooteghem praat met Nel Broothaerts, directeur preventie Child Focus, over wat je dan wel kan doen.
© Canva

Blijkbaar moet je je kind leren om toch met vreemden te praten. Het omgekeerde dus van wat jij altijd al leerde, ‘praat niet met vreemden’: “Als preventie voor ontvoeringen geven ouders dit mee aan hun kinderen: je weet nooit tegen wie je praat. Maar in het kader van kinderen die verloren lopen, willen we net wel dat kinderen hulp durven vragen aan vreemden om jou als ouder zo snel mogelijk terug te vinden. Daarvoor moet je wel durven praten met vreemden, met mensen die je eigenlijk niet kent.”

Jonge kinderen lopen verloren

Je kan je kind nog andere dingen aanleren: “Het hangt heel erg af van de leeftijd van het kind. Maar je kan ze al op een hele jonge leeftijd het vraag-hulp principe aanleren. Deze is heel belangrijk! Heel veel ouders hebben ook al de reflex om een identificatiebandje aan te doen met een telefoonnummer erop. Het kind kan zo iemand vragen om jou op te bellen. Je kan met kinderen een ontmoetingsplek afspreken. Vanaf een 6 of 7 jarige leeftijd kan je in bijvoorbeeld een zoo wel zeggen: als we mekaar kwijt zijn, spreken we af bij de apen. Kinderen kunnen dit op jongere leeftijd al heel goed snappen. Maak dus op voorhand al duidelijke afspraken: wat gaan we doen? Hoe gaan we dat doen? En hoe pakken we het aan moesten we elkaar verloren zijn?”

Maak op voorhand al duidelijke afspraken: wat gaan we doen? Hoe gaan we dat doen? En hoe pakken we het aan moesten we elkaar verloren zijn?

— Nel Broothaerts, directeur preventie Child Focus

Het is ook aangeraden om een foto voor je vertrek te nemen: “Wij nemen als ouders duizenden foto’s van onze kinderen. Neem voor je op uitstap gaat een foto van je kind in zijn geheel: hoofd, romp, benen, voeten, … Je moet goed kunnen zien welke kleren ze dragen, want als je je kind kwijt bent en je wil iemand vragen om je te helpen zoeken, is dit makkelijker. Je kan nu een foto tonen aan bijvoorbeeld parkwachters of redders en zo is het ook makkelijker voor hen om mee uit te kijken naar je kind. Felle kleuren helpen ook altijd! Een rode T-shirt zie je sneller rondhuppelen dan een witte of zwarte T-shirt.”

Tieners lopen weg

Jonge kinderen lopen eerder verloren, maar tieners lopen eerder weg. Ook hiervoor heeft Child Focus een advies: “Tieners hebben inderdaad vaker de intentie om even of voor langere tijd weg te lopen. Praat en communiceer heel goed met je kind. We weten dat tieners die van huis weglopen, weglopen van een probleem. Als je het gevoel hebt dat je kind vastloopt en je geraakt als ouder niet zo makkelijk binnen, probeer dan met je kind te kijken naar een vertrouwenspersoon buiten het gezin. Dat kan zeker helpen. Of als het echt helemaal moeilijk loopt thuis, zoek dan wat ademruimte en zuurstof voor iedereen. Ga een weekje bij een ander familielid slapen. Het zijn dingen die ouders als een falen aanvoelen, maar die eigenlijk absoluut het tegenovergestelde zijn. Want je vangt signalen op dat je kind zuurstof en ruimte nodig heeft.”

Wil je nog meer weten? Surf dan verder naar deze link: https://ehbv.be/.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet