Code rood aan de UGent vanaf 26 oktober: "Zo weinig mogelijk personeel en studenten op de campussen"

donderdag 15 oktober 2020 - 08:03
Vanaf maandag 26 oktober, over anderhalve week, geldt aan de Universiteit Gent code rood. Studenten zijn dan niet meer welkom op de campussen én in de leslokalen, behalve bij practica. Ze krijgen dan online les. Code rood zal minstens vier weken gelden, tot 22 november. Maar mogelijk wordt dat verlengd.

De UGent was van in het begin van het academiejaar één van de drie universiteiten die code rood hanteerde, naast de Universiteit Hasselt en de Universiteit Antwerpen. Nu wil rector Rik Van de Walle nog strenger zijn.

"Vanaf 26 oktober geldt code rood, zeker vier weken lang. We wachten nog tot dan omdat dat nog wat mentale voorberedig vergt en er is ook wel wat logistieke organisatie nodig. De situatie is wat ze is en we moeten erdoor. Maar we moeten onze verantwoordelijkheid nemen en onze studenten én personeelsleden beschermen."

Geen hoorcolleges, examens zoveel mogelijk online

Wat betekent dat? "Studenten zullen niet meer on campus zijn, hun lessen verlopen online, de hoorcolleges zullen dus niet meer doorgaan in aula's of leslokalen. Er is wel een uitzondering voor oefeningen en practica die niet anders dan 'on campus' kunnen plaatsvinden. Dat bijft, maar onder zeer strikte veiligheidsvoorschriften. Maar voor de rest dus geen studenten én zo weinig mogelijk personeel", voegt Van de Walle eraan toe.

"De coronacijfers en de indicatoren gaan de verkeerde richting uit, en dan druk ik me nog zacht uit. We hebben gesproken met experten en zij staan op dezelfde lijn, en adviseerden code rood. En dat zal zo blijven zolang het moet, nu al zeker tot 22 november. Als het kan, zullen we weer versoepelen, maar het ziet er niet naar uit dat dat snel zal kunnen. Dan moeten we die code rood verlengen."

"Ook de examens, in januari, zullen sowieso coronaproof verlopen, met een beperkte aanwezigheid op de campussen én voor een deel online. Ik wil wel benadrukken dat de studenten geen studievertraging zullen oplopen", besluit Van de Walle. "Wij zullen alles online organiseren wat kan. Wat niet online kan, doen we dan toch in de universiteitsgebouwen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!