Comedian Bas Birker: "Waarom mag de cinema wel open, maar een theaterzaal niet? We hebben een eerlijk speelveld nodig"

vrijdag 7 augustus 2020 - 18:17
Foto: Rafaël Balrak
Niet alleen de technici en organisatoren van de evenementensector zitten stil. Ook de artiesten zelf staan te popelen om terug te mogen optreden.

"Ik heb gisteren in openlucht voor iets meer dan honderd mensen mogen spelen in Merksplas", vertelt comedian Bas Birker aan Niels in 'Spits'. "Helemaal coronaproof. Evenementen die nu door kunnen gaan, zijn sowieso niet rendabel. Artiesten worden minder betaald en organisatoren hebben veel extra kosten. Maar het is wel leuk en we gaan er het beste van maken.”

"Comedy bestaat bij de gratie van te veel mensen in een veel te kleine ruimte die elkaar aansteken met hun gelach. Nu wordt iedereen uit elkaar getrokken en in een enorme ruimte gezet. Daarmee haal je een beetje de ziel uit comedy. Er komt een punt dat mijn, en dat van andere artiesten, spaargeld op is. Dat gaat niet meer zo heel erg lang duren."

Waarom mag de cinema wel open, maar een theaterzaal niet? Waarom mogen contactsporten niet, maar profvoetbal wel? We hebben een eerlijk speelveld nodig.

Bas Birker

"Verschil tussen wettelijk en feitelijk verbieden"

Jan Jambon pleit ervoor om evenementen toch door te laten gaan. "Dat vind ik van een hypocrisie die zijn weerga niet kent", antwoordt Birker. "Kijk: er is een verschil tussen wettelijk en feitelijk samenwonen. Zo bestaat er ook een verschil tussen iets wettelijk of feitelijk verbieden. Wettelijk zijn evenementen niet verboden. De regering vond dat wij konden en mochten optreden. Alleen waren de zalen gesloten en mochten de mensen niet buitenkomen. Niet wettelijk gesloten, maar feitelijk. Als er niemand kan komen kijken, dan kan je ook niet optreden. Wanneer ze het natuurlijk wettelijk verbieden, moeten ze een hinderpremie betalen. Dan moeten ze ons vergoeden en redden. Dat geld hebben ze niet of ze hebben er geen zin in. Die oproep slaat dus nergens op."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!