Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Controversieel voorstel van econoom Peter De Keyser: “We moeten ons aansluiten bij Nederland"

di 1 sep. - 3:24

In Nederland hebben ze de feestdag ‘Duurzame dinsdag’. Een dag waarop honderden duurzame ideeën en initiatieven van burgers worden overgedragen aan het kabinet. Het is één van de vele voorbeelden van het goede bestuur waar Nederland zo voor geroemd wordt. Wordt het tijd om ons aan te sluiten bij Nederland? Dat vindt econoom Peter De Keyser een goed idee. Hij vertelt waarom in ‘Spits met David’.

Het idee is dat we het beter zouden kunnen doen als we ons aansluiten bij Nederland. Kijk eens hoe lang we nog maar bezig zijn met een regering te proberen vormen. We leggen de puzzelstukken telkens maar opnieuw en opnieuw, en komen er niet uit. Terwijl we dringend nood hebben aan een beter functionerend land. Het leek me geen slecht idee om dat voorstel te lanceren.”

"Het huidige systeem werkt niet meer"

“Het is voor de helft een noodkreet en voor de helft een realistisch plan. De gouverneur van de nationale bank zei dit weekend in een interview: “De afgelopen 10 jaar heeft België slechts 2 van de 3 jaar een regering gehad." Dan kan je jezelf de vraag stellen: “Wat zou je doen met een auto die slechts 2 van de 3 dagen rijdt?”

“Je ziet dat het huidige systeem niet meer werkt. Dan kies je de vlucht vooruit en moeten we misschien voor een ambitieuzer plan kiezen. Zeker omdat het in Nederland allemaal veel beter geregeld is. Dat is maar 100 à 150 km hiervandaan. Het is toch bizar dat tewerkstelling, arbeidsmarkt, mobiliteit, openbaar vervoer, … daar veel beter loopt? Ik verlang naar zo’n land."

Het is toch bizar dat tewerkstelling, arbeidsmarkt, mobiliteit, openbaar vervoer, … in Nederland, maar 100 à 150km hiervandaan,veel beter loopt?

— Econoom Peter De Keyser

Wereldtoneel

“Op het wereldtoneel zouden we met meer zijn. Samen zouden we al snel een land van 7 miljoen mensen zijn. Dat is één van de grootste van de Europese Unie. Zo kan je al wikken en wegen, en kan je zaken op elkaar afstemmen. We zouden ook het rijkste land van de Europese Unie zijn. Eigenlijk is het een gedachte-experiment: “Wat als we zo’n welvarend land zouden zijn?” Dan komen deze vragen ook meteen: “Waarom kunnen we dit zelf niet? Waarom moet het zo lang duren vooraleer we een regering gevormd krijgen?”

Solo Vlaanderen

“Mark Rutte is al 10 jaar premier in Nederland. Het is één van de meest succesvolle landen van Europa. We zouden meetellen en hebben een stem die we in kunnen brengen. Misschien moeten we ons doel wat hoger stellen? We zijn vaak veel te zelfgenoegzaam. We mogen ons als Vlaanderen vergelijken met Brussel of Wallonië en hebben de indruk dat we het altijd super goed doen. Maar als je jezelf met de zwakste leerling van de klas mag vergelijken, doen we het altijd goed. We moeten de lat dringend wat hoger leggen, ook voor Vlaanderen.”

“Tijdens de coronacrisis had Vlaanderen de kans om te bewijzen dat het het beter doet dan Wallonië of krakkemikkige België, zoals er altijd wordt gezegd. Maar de afgelopen maanden hebben bewezen dat we het niet zo veel beter doen. Als we ons bij Nederland zouden aansluiten of ons zelfs maar vergelijken met Nederland, moeten we zeker nog wat tandjes bijsteken.”

“Ik schrijf al 10 jaar opiniestukken en kreeg nog nooit zo veel goeie reacties. Iemand anders deed ook een kleine poll op Twitter en ook daar hadden 4000 mensen op gereageerd, waarvan 67% het een goed idee vond.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet