Coronamaatregelen voorlopig verlengd tot 1 maart

woensdag 13 januari 2021 - 07:25
De federale regering verlengt de huidige coronamaatregelen voorlopig tot 1 maart 2021. Als het Overlegcomité al eerder tot versoepelingen zou overgaan, dan kunnen die evenwel al vroeger ingaan.

De coronamaatregelen in ons land zijn verlengd tot 1 maart. Dat blijkt uit een nieuw Ministerieel Besluit dat dinsdagavond is gepubliceerd. Dat regelt onder meer dat de rijscholen weer mogen openen, maar er staat ook 1 zinnetje in dat stelt dat alle geldende maatregelen tot 1 maart 2021 zijn verlengd. Als het Overlegcomité al eerder over versoepelingen of verstrengingen zou beslissen, dan kunnen die evenwel al vroeger ingaan.

Waarom niet verlengen met 2 weken?

"Ministeriële besluiten hebben altijd een einddatum nodig, en in dit geval is dat 1 maart. Dat is vergelijkbaar met de ministeriële besluiten die we hebben gekend vanaf oktober met een geldigheidsduur van 6 weken", legt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden bij de collega's van Radio 1.

Voor heel wat mensen komt die datum echter als een mentale mokerslag. Waarom gewoon niet verlengen tot het volgende Overlegcomité op 22 januari? Verlinden: "We moeten vooruitziend zijn. Met betrekking tot de reizen en de krokusvakantie hebben we de uitdrukkelijke vraag gekregen om daar al een indicatie van te hebben, zowel van de kant van de burgers uit als van de kant van de reisbureaus. Het sluit niet uit dat er intussen bijsturingen (lees: versoepelingen of verstrengingen, red.) besloten worden. We hebben dat bij eerdere ministeriële besluiten ook gedaan."

Ik ben geen motivatiepsycholoog, maar...

Minister Verlinden heeft begrip voor diegenen die na weken van verplichte sluiting nog altijd geen concrete vooruitzichten hebben. "Ik ben geen motivatiepsycholoog, maar wat een aantal onder hen mij vertelt is dat sommige mensen liever meteen het worst case-scenario hebben. Dat neemt niet weg dat het verschrikkelijk lastig is vandaag. Maar dat is nu de situatie. We zien in onze buurlanden dat de coronavariant gevaarlijk is en we niet te snel mogen versoepelen." 

Ontdek hier alle coronamaatregelen op een rij

Cijfers

De gemiddelde besmettingscijfers stijgen vandaag met 30 procent, het aantal afgenomen testen maakt een gigantische sprong met 69%.

Die cijfers moeten met de nodige voorzichtigheid bekeken worden. In de periode van 3 tot 9 januari zit géén feestdag en die periode wordt net vergeleken met de periode van 27 december tot 2 januari, waarin er wel een feestdag (namelijk nieuwjaarsdag) zit. Op feestdagen laten mensen zich minder testen. En er is het effect van de teruggekeerde reizigers die zich sinds 31 december tot twee keer verplicht moeten laten testen.

De ziekenhuisopnames dalen nog steeds (traag), net als de overlijdens."De situatie blijft fragiel", aldus viroloog Steven Van Gucht.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!