Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Defensiejournalist Jens Franssen over de zaak Jürgen Conings: “Beter 3 valse oproepen, dan dat mensen denken niet in te bellen”

di 25 mei - 2:27

Het leger gaf het op een persconferentie toe: ze hebben fouten gemaakt in de zaak Jürgen Conings. Waar het precies fout ging, wordt nog onderzocht. Defensiejournalist Jens Franssen volgt de zaak van dichtbij.
© Canva

“Er zijn een aantal dingen misgegaan”, vertelt de journalist. “Jürgen Conings had nooit toegang mogen krijgen tot het depot met wapens. Ondertussen weten we hoe dat komt. Hij moest 2 of 3 functies in één combineren. Hij had verschillende petten aan. Op een bepaald moment hebben ze dan de kat bij de melk gezet. Bij defensie bekijken ze nu hoe het komt dat de top niet wist dat Jürgen Conings op de lijst stond. Waarom heeft niemand ingegrepen?”

Hoe langer hoe meer blijkt nu dat die informatie bij OCAD zat. De organisatie in ons land die bepaalt wie gevaarlijk is en wie niet. "Die informatie is doorgespeeld naar ‘Defensie’, maar is daar blijven steken. De info is niet verder doorgevloeid naar de top, zodanig dat men daar kon gaan optreden.”

De info over Jürgen Conings is niet verder doorgevloeid naar de top, zodanig dat men daar kon gaan optreden.

— Defensiejournalist Jens Franssen

11 andere (gevaarlijke) militairen

Minister van Defensie Ludivine Dedonder zei in de persconferentie ook dat andere militairen met extreemrechtse ideeën worden aangepakt. Er zijn ondertussen al 11 militairen die op buitenlandse missie waren, halsoverkop moeten terugkeren. Maar daarom stonden deze niet op de OCAD lijst: “Zij staan op een lijst die de militaire geheime dienst bijhoudt, want zij hebben hun eigen lijsten. Daarop stonden 20 mensen. Van die 20 mensen hebben ze 11 mensen met toegang tot vertrouwelijke informatie of wapens laten terugkomen, omdat men denkt dat ook zij ‘gevaarlijk’ zijn. Eéntje daarvan zat in Mali, ook hij is in tussentijd teruggehaald.”

“Het zijn getrainde militairen. Ze hebben toegang tot wapens en munitie. En ze hebben in het verleden racistische of andere uitspraken gedaan. Van één van die 11 militairen is geweten dat hij racistische uitspraken heeft gedaan. Defensie zorgt er nu voor dat we zo’n zaak als Jürgen Conings niet meer laten gebeuren.”

De militairen staan nu onder een tucht- of ordemaatregelen waardoor ze hun dagelijkse job niet meer kunnen doen. "Ik vermoed dat op korte termijn bekeken zal worden of zij een andere job binnen defensie krijgen waar ze in elk geval geen gevaar meer kunnen vormen voor onze maatschappij."

Door andere militairen terug te halen, zorgt Defensie er nu voordat we zo’n zaak als Jürgen Conings niet meer laten gebeuren.

— Defensiejournalist Jens Franssen

Pro of contra?

Facebook heeft de steungroep "Als 1 achter Jurgen" verwijderd. Die groep telde bijna 50.000 leden wat toch heel opvallend is: “De vraag is hier of iedereen die dit steunt op de hoogte is van de details. Het gaat over een man die wapens heeft gestolen. Hij heeft ermee gedreigd om andere mensen te vermoorden. In een democratie wil je dat niet. Gedachten zijn vrij, je mag het met elkaar oneens zijn, maar het is absoluut niet de bedoeling dat we wapens gaan stelen en elkaar beginnen af te knallen."

"Aan de andere kant begrijp ik ook heel wat kwade en gefrustreerde militairen. Er zijn ook heel wat mensen die boos zijn op de overheid omwille van alles wat met corona te maken heeft, maar het is aan een andere orde om sympathie te hebben voor iemand die geweld dreigt te gebruiken tegen een gewone burger. Dan zit je in het hokje van terrorisme. Je wil burgers bedreigen om een soort eigen willetje door te drukken. Iedereen mag zijn mening laten horen, maar in een democratie doen we dat vooral in het stemhokje.”

Nu denken mensen Jürgen Conings overal te zien: vanmiddag begon met een zoektocht in Evergem naar aanleiding van een telefoontje dat een leerling hem gezien had. “Dat lijkt mij een goed teken. Mensen zijn er mee bezig. Ik kan me voorstellen dat als je een man in een camouflagepak ziet, je denkt beter safe than sorry. Misschien beter 2 of 3 valse oproepen, dan dat mensen denken niet in te bellen.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet