Directrice Hilde Walder: "Ik moet elke avond aan de schoolpoort nog steeds ouders aanspreken om hun mondmasker op te zetten"

woensdag 14 oktober 2020 - 17:53
Kinderen in klaslokaal
Het middelbaar onderwijs in Vlaanderen blijft voorlopig in code geel doorwerken, ze schakelen niet over naar code oranje. Dat heeft minister Ben Weyts gezegd na overleg met het onderwijsveld. Dat wil zeggen dat alle leerlingen dus voltijds naar school kunnen blijven gaan. In Spits met David Van Ooteghem kwamen er verschillende reacties op dit nieuws.

Sofie Goorden is leerkracht bij de openluchtschool Sint-Ludgardis in Schilde. Zij vond het toch een beetje een verrassende beslissing van minister Weyts. “Ik vond het vreemd om te horen wanneer je toch het gevoel krijgt via de nieuwsberichten in de media dat ons land eerder rood tot donkerrood aan het kleuren is op gebied van het coronavirus.” In de Sint-Ludgardis school kunnen ze momenteel nog van geluk spreken. “Wij hebben momenteel zeer weinig besmettingen, maar je hoort van collega’s dat ze soms zelf dienen te beslissen om hun school te sluiten omdat het niet langer houdbaar is.”

Openluchtschool

“Wij zijn een openluchtschool en geloven ook wel dat de besmettingen daardoor wat lager liggen, de leerlingen krijgen eigenlijk een constante toevlucht van verse lucht. Ook in de periode van de griep of andere ziektes, merken wij op enkele verschillen op. Wij geloven dat onze kinderen iets weerbaarder zijn voor deze periode hierdoor”, zegt Sofie Goorden, leerkracht in de Sint-Ludgardis school.

"Een openluchtschool kan je visueel vergelijken met een gewoon klaslokaal, bestaande uit vier muren. Enkel mist het lokaal één muur, dat is vervangen door een soort schuifraam dat wij de hele dag tijdens de les open zetten. Je kan het wel vergelijken met een vitrine (lacht). Gedurende de vier seizoenen laten wij dat raam openstaan. De leerlingen dragen ook een aangepast winteruniform met een bodywarmer etc.”

Ik denk niet dat ik het virus heb opgelopen op school, maar eerder op het openbaar vervoer. Wat ik daar soms zie…

Directrice Hilde Walder

Sensibilisering 

Ook Hilde Walder reageert, zij is directrice van een basisschool in Anderlecht en testte positief op corona. “Ik denk niet dat ik het virus heb opgelopen in de school. We hebben één leerkracht die positief testte en enkele leerlingen maar 'ze' denken dat ik het heb opgelopen op het openbaar vervoer. Ik pendel elke dag tussen Leuven en Brussel. Wat ik daar soms zie…”, vertelt Hilde.

Als directrice van een basisschool vind ze de beslissing van minister Weyts dubbel. “Ik vind dat elke leerling recht moet hebben op onderwijs, zeker voor de kansarme kinderen. Maar je moet ook kijken wat er gaande is buiten de scholen. Ik denk dat er dingen van extern mee naar de school gebracht worden. Zo moet ik elke avond ouders aan de schoolpoort aanspreken om hun mondmasker aan te doen. Vele komen nog altijd binnen zonder mondmasker of ze hangen het net onder hun neus. Ik denk dat sensibilisering nog steeds heel belangrijk is.”


 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!