Dirk Denoyelle over LEGO-dievenbendes: “LEGO stijgt snel in waarde, dus ze zien hun kans!"

woensdag 31 maart 2021 - 16:18
Dirk Denoyelle
Dirk Denoyelle Amazings
De Franse politie waarschuwt voor een internationale LEGO-dievenbende. Ze stelen in winkels, maar zoeken ook naar tweedehandsdozen op internet. Professioneel LEGO bouwer Dirk Denoyelle heeft ze gelukkig nog niet over de vloer gehad: "Ik heb heel weinig LEGO sets, maar veel losse stenen.”

De eerste LEGO diefstallen doken vijf jaar geleden op in de Verenigde Staten. Toen ging het nog om een gewone winkeldief, maar intussen is het erger en erger geworden. In verschillende Amerikaanse steden worden LEGO buiten gevonden van 12.000 euro en meer. Ondertussen is het ook een fenomeen in Europa. In Engeland is op een nacht een magazijn met 18.000 dozen leeggeroofd en in Parijs zijn onlangs drie leden van de bende opgepakt die alleen maar met LEGO stelen bezig waren. 

“Ik was stomverbaasd toen ik het las”, zegt Dirk Denoyelle. “Maar ik snap wel dat mensen het doen. Als iets snel in waarde toeneemt, dan ruikt iedereen wel zijn kans. Sommige mensen ruiken dat op een propere manier en anderen op een minder propere manier. Ik hoop alleen dat het in dit geval niet gaat druppelen in Brussel als het regent in Parijs.

Ik hoop dat het in dit geval niet gaat druppelen in Brussel als het regent in Parijs.

Dirk Denoyelle, Lego Certified Professional

LEGO stijgt snel in waarde

De prijs van tweedehandssets stijgt al jaren en dat merkt ook Dirk: “Er zijn een paar sets waarvan je op voorhand weet dat ze veel waard zullen zijn. Dat zijn meestal de grotere dingen en modulaire huisjes, maar ook de Star Wars-reeks en collector items. En ook hier geldt de regel: hoe zeldzamer, hoe meer het waard is.

De Franse politie waarschuwt niet alleen winkeliers, maar ook particulieren. Er zijn de laatste tijd meer en meer meldingen van burgers bij wie is ingebrokenHet enige wat verdwenen is, is LEGO. Mensen beseffen soms niet hoeveel de LEGO dozen in hun kast waard zijn.  “En da’s maar goed ook, want LEGO is om mee te spelen,” vindt Dirk. “Dat is een beetje zoals met een schilderij. Een kunstwerk kopen voor de belegging vind ik altijd fout. Je moet het kopen, omdat je het mooi vindt. En als dat dan later nog eens veel geld blijkt op te brengen, des te beter!”

Geen serienummer

Het grote voordeel voor die dieven is dat LEGO meestal niet goed bewaakt is en dat er geen serienummer op staat: “Dan nog moet je er afblijven! Tenzij dat je ermee wilt spelen natuurlijk! Dan zou ik het nog door de vingers durven zien.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!