Eerste keer in 25 jaar weer stekelvarkens geboren in Planckendael

donderdag 11 februari 2021 - 16:42
Planckendael Jonas Verhulst
Goed nieuws uit het verblijf van de stekelvarkens! Stekeltje en Loki hebben twee stekelvarkentjes op de wereld gezet. David belde in 'Spits' met verzorger Sil om te horen hoe het met ze gaat.

Niet één, maar twee stekelvarkens zagen het levenslicht in de zoo van Planckendael. "Heel bijzonder is het niet", zegt verzorger Sil. "Bij de Zuid-Afrikaanse stekelvarkens zijn de nestjes vaak één tot vier dieren. Dus ons nest van twee is niet zo speciaal." Wel is het de eerste geboorte van stekelvarkens in 25 jaar in Planckendael. "Je hebt een goede match nodig. Stekelvarkens zijn monogaam, dus blijven ze heel hun leven bij dezelfde partner. In het verleden was steeds één van de twee te oud, waardoor het niet echt klikte. Sinds kort hebben we een jonge man en een jonge vrouw en dat blijkt te klikken."

Zoektocht naar een naam

Een naam voor de diertjes is er nog niet. "Ieder jaar werken we met een andere beginletter en dit jaar is dat de letter W. Mensen die een leuke naam in gedachten hebben, mogen dat laten weten via de sociale media van de dierentuin. Iets Zuid-Afrikaans, de plaats waar ze vandaan komen, zou leuk zijn", zegt Sil. Vanaf zaterdag kan je dieren bekijken in Planckendael. Door het koude weer komen ze nog niet buiten, maar je kan ze bekijken in hun binnenverblijf.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!