Enorme wachtrijen voor QVAX: "Het is geen systeem waarbij de mensen die zich eerst inschrijven, eerst aan de beurt zijn"

dinsdag 6 april 2021 - 17:23
Vrouw krijgt vaccin
Foto Unsplash
QVAX.be, de vaccinatie reservelijst die sinds vandaag open is, is een enorm succes. Maar voor je je kan registreren, moet je wel uren in een wachtrij staan. Frank Robben, de man achter QVAX, legde in ‘Spits’ met David Van Ooteghem uit hoe dat komt.

Succes 

QVAX.be is een enorm succes, iedereen wil op die reservelijst. Al heel veel mensen zijn geregistreerd, maar er staat nog een veelvoud in de wachtrij: “Al 86 500 mensen hebben zich ingeschreven. Het systeem kan tot 400 mensen per minuut inschrijven. Het is geen systeem waarbij de mensen die zich eerst inschrijven, eerst aan de beurt zijn. Het is een reservelijst waarbij, als er vaccins over zijn, de mensen die tot de prioritaire doelgroepen behoren voorrang krijgen. Dat zijn de mensen boven 65 jaar en mensen tussen 18 en 64 jaar die onderliggende aandoeningen hebben. Er is dus geen enkele reden waarom men zich absoluut vandaag op die lijst moet inschrijven. Tenzij je tot een van de prioritaire groepen behoort. We hebben gevraagd om de capaciteit op te trekken naar 1000 mensen per minuut. Maar als de wachtrij op dit moment te lang is, doe dit dan morgen of overmorgen.” 

Trager dan 400 per minuut 

“Je kan het een beetje vergelijken met een museumbezoek. Het museum kan een bepaalde bezetting aan. Voor u het museum binnenkomt staat er een wachtrij. Dat is dan een scherm dat u te zien krijgt. U zit op dat moment dus niet in de toepassing. In de toepassing kunnen er 300 mensen per minuut het systeem doorlopen. Maar de ene neemt wat meer tijd dan de andere. Wij zullen er nu proberen voor te zorgen dat er 1000 mensen per minuut zich kunnen inschrijven. Het is een beetje het gevolg van het succes. Iedereen wil zich blijkbaar vandaag al inschrijven.  

Brussel doet niet mee 

“Het is niet dat Brussel niet kan meedoen. Brussel heeft een zeer specifieke doelgroep. Ze hebben vastgesteld dat de mensen met een uitnodiging niet komen opdagen, dat brieven niet aankomen, … In Brussel hebben ze enkele weken geleden al beslist dat ze een zeer laagdrempelig systeem zullen gebruiken. De mensen maken een eerste afspraak en in het vaccinatiecentrum maken ze meteen een tweede afspraak. Dat zorgt voor meer administratief werk in het vaccinatiecentrum. Vlaanderen en Wallonië hebben daar niet voor gekozen. In Brussel zijn er ook mensen van buitenlandse oorsprong die voor internationale organisaties werken, daklozen en andere specifieke doelgroepen.” 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!