Ethisch hacker Inti De Ceukelaire waarschuwt na gehackt seksspeeltje: "Let op met producten uit China"

dinsdag 12 januari 2021 - 17:20
Bron: Pexels
Een hacker is erin geslaagd om het seksspeeltje 'Cellmate' te kraken, een slimme kuisheidsgordel om je penis mee af te sluiten. Je partner kan hem vanop afstand met een app openen of sluiten. De hacker eist losgeld in de vorm van bitcoins. "Let op met slimme apparaten die uit China komen", vertelt ethisch hacker Inti De Ceukelaire in 'Spits' op Radio 2.

Seksspeeltjes zijn populaire slachtoffers bij hackers. Het gaat in dit geval om een slim toestel dat wordt bestuurd vanaf een centrale computer in China. Je partner kan commando's sturen naar het speeltje via een internetverbinding. "Het probleem is dat de beveiliging van de computer in China niet voldoende gechecked is", legt ethische hacker Inti De Ceukelaire uit. "Zo konden de hackers makkelijk in enkele seconden alle kuisheidsgordels op slot draaien."

Waarom bitcoins als losgeld?

De hacker eist in dit geval 0.02 bitcoin. De keuze voor een cryptomunt als losgeld is logisch. "Mochten criminelen gewoon een rekeningnummer opgeven, zijn ze heel makkelijk traceerbaar. Bij cryptomunten ben je niet verbonden aan een naam of een adres. Dat maakt het voor criminelen heel makkelijk om geld door te sluizen."

Of het altijd verstandig is om dat losgeld te betalen, is iets anders. Je bent ook niet zeker of de hackers na het betalen van het losgeld, de kuisheidsgordel ook gaan vrijgeven. "In dit geval kan je beter naar de dienst spoedgevallen gaan."

In dit geval kan je beter naar de dienst spoedgevallen gaan

Inti De Ceukelaire, ethisch hacker

Let op met spullen die niet uit Europa komen

Het advies van Inti De Ceukelaire reikt verder dan alleen seksspeeltjes: "Let als consument goed op als je iets aankoopt. Dit soort zaken gebeurt vooral bij Chinese bedrijven. Ik bedoel daarmee niet dat alle Europese zaken zijn veilig, maar onze wetgeving is wel anders." 

"Mocht in Europa zoiets gebeuren, wordt het bedrijf meteen aansprakelijk gesteld. Wij hebben een GDPR-wetgeving die ons als consument beschermt. In China geldt dat niet. Iets goedkoop vanuit China bestellen is dus niet altijd een goed idee."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!