Etiquetteconsulente over het stoelincident: "Charles Michel deed perfect wat van hem verwacht werd"

donderdag 8 april 2021 - 17:02
Gisteren ontving de Turkste president Erdogan Charles Michel en Ursula von der Leyen. Drie presidenten, maar er stonden maar twee stoelen. Erdogan en Michel namen plaats en von der Leyen moest verderop in een sofa gaan zitten... Michel deed geen moeite om zijn plaats af te staan en daar kwam heel wat commentaar op. Maar wat zegt het protocol? David Van Ooteghem vroeg het in 'Spits' aan etiquetteconsulente Yvette Verbeerst.

Michel deed perfect wat er van hem verwacht werd. In het protocol staat dat wanneer ze jou een plaats geven, je verplicht bent daar te zitten. Hij heeft dus gedaan wat moest, volgens het protocol. Ik vind dit dus geen incident”, vertelt etiquetteconsulente Yvette Verbeerst. 

Mannen en vrouwen zijn gelijk

Velen vinden dat Michel zijn plaats had moeten afstaan aan von der Leyen. Verbeerst is het hier niet mee eens: “Mannen en vrouwen zijn gelijk, dit betekent dat Michel zijn stoel niet moest afstaan. In deze situatie heeft de functie voorrang en niet de vrouw of de man. Je mag hier geen persoonlijke voorrang geven. Het zou zelfs onbeleefd geweest zijn, moest hij die plek geweigerd hebben want het is de gastheer die beslist. Je wordt correct behandeld en dan heb je niet het recht om opstandig te worden. Men heeft al nagedacht waar je zou moeten zitten, dus je volgt het protocol. Het eerbiedigen van de regels is hier belangrijk voor het welslagen van de internationale betrekkingen."

Het is niet netjes van meneer Erdogan om geen extra stoel te voorzien: "Eigenlijk hadden er inderdaad vier stoelen moeten staan. Maar wij gaan de heer Erdogan niet veranderen.” 

De sociale etiquette vs het protocol

“Er is heel wat commentaar, maar de mensen weten eigenlijk niet waarover ze spreken. Volgens de sociale etiquette was Charles Michel inderdaad fout, maar niet volgens het protocol. En dat is niet gelijk aan de sociale etiquette. Die zijn heel verschillend. Het protocol bepaalt de regels en de handelingen bij onderhandelingen en ontmoetingen met een internationaal karakter. Men moet weten waar men gaat of staat. Het is perfect zoals het gebeurd is.” 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!