Europees Geneesmiddelenagentschap: "AstraZeneca-vaccin is veilig en effectief"

donderdag 18 maart 2021 - 17:57
Het EMA (Europees Geneesmiddelenagentschap) blijft het vaccin van AstraZeneca aanraden. Dat is de conclusie na onderzoek naar de mogelijke tromboses door het vaccin. Wetenschapsjournalist Koen Wauters gaf tekst en uitleg bij David Van Ooteghem in 'Spits'.

"De conclusie is heel duidelijk: het AstraZeneca-vaccin is efficiënt en veilig", zegt wetenschapsjournalist Koen Wauters. "Dat is wat het Europees Geneesmiddelenagentschap daarnet bekendmaakte op de persconferentie. Wij zijn nooit gestopt. Ons land is blijven vaccineren met het vaccin van AstraZeneca. En de andere landen kunnen terug beginnen, als ze dat willen. Het blijft een politieke beslissing. Maar ik denk dat die allemaal opnieuw gaan beginnen. Ze zijn allemaal iets te snel in paniek geschoten."

Aantal tromboses

"In België zijn er 11 gevallen van een trombose gemeld na een inenting met het AstraZeneca-vaccin. Ongeveer 200.000 mensen hebben dat vaccin gekregen, op 33 dagen tijd. Er zijn ongeveer 20.000 tromboses per jaar in ons land. Als je dat uitrekent, had je eigenlijk 39 tromboses moeten hebben in plaats van 11."

"Diezelfde redenering hebben ze gemaakt op grotere schaal, met alle landen van de Europese Unie. Daaruit blijkt dat het aantal tromboses, na vaccinatie met AstraZeneca-vaccin, lager ligt dan wat je normaal zou verwachten. Frankrijk heeft van in het begin gezegd dat ze het advies van de Europees Geneesmiddelenagentschap zouden afwachten. Dat advies is nu heel duidelijk, dus zullen ze ook opnieuw beginnen vaccineren. Nederland vermoedelijk ook. De beslissing van de landen om te stoppen was een psychologisch aspect. Andere landen deden het ook en zo kreeg je een domino-effect."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!