Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Fijne verstopplaatsen en afwisselende voeding: tips om het leven van jouw cavia nog meer te verrijken

do 8 jul. - 11:30

Cavia's kunnen fijne huisdieren zijn, maar ze hebben meer nodig dan enkel eten en een proper hok. Want je wil natuurlijk het leven van je huisdier zo rijk mogelijk maken. Bioloog en cavia-expert Jeroen Stevens geeft tips en tricks om het leven van jouw cavia's zo interessant en uitdagend mogelijk te maken.

Tijdens de zomer gaat Niels in Spits op zoek naar tips om het leven van je huisdier rijker te maken, samen met experten en de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid. Elk huisdier heeft andere noden, deze week focust hij samen met bioloog Jeroen Stevens op cavia's. "Dat kunnen heel fijne huisdieren zijn maar je moet kunnen denken als een cavia."

Goede voorbereiding

Volgens bioloog Jeroen Stevens moet je goed weten waar je aan begint. "Cavia's zijn angstige dieren dus ze vragen een specifieke aanpak." Voor je een cavia in huis haalt, lees je best eerst deze tips:

  • Cavia’s zijn groepsdieren. "Ze zijn heel sociaal binnen hun eigen groep. Dus je neemt best niet één cavia. Twee of meer is beter." Eentje kan, maar dan moet je er véél aandacht aan geven.

  • Cavia's zijn kleine knaagdieren en daardoor zijn ze vaak angstig. "Het is belangrijk dat je het hok juist inricht. "Voldoende ruimte en voldoende verstopplaatsen. Verschillende huisjes, tunnels en plekjes waar ze rust kunnen opzoeken."

  • Cavia's zitten ook graag buiten. "Dan kunnen ze de seizoenen ervaren. Zorg voor een hok in het gras, uit de zon. En in de winter moeten ze in hun huisje vorstvrij kunnen zitten."

Rustig gedrag

Volgens Jeroen is het simpel: "Je moet denken als een cavia. Stel je voor dat er plots een reus voor je huis staat die je uit je bed haalt. Dat zouden wij ook niet leuk vinden. Daarom moet je ook cavia's laten wennen aan menselijk contact."

Cavia's kunnen zeker wennen aan knuffelen, maar je moet dat opbouwen. "Op internet vind je heel filmpjes van mensen die hun cavia's trucjes en kunstjes aanleren. Maar je moet hen tijd en rust geven."

Probeer eens naar de wereld te kijken als cavia. Ze zijn klein en er zijn veel roofdieren die hen bedreigen. Geef ze daarom een veilig plekje.

— Jeroen Stevens

Cavia's kunnen zeker ook wennen aan kinderen. "Ze gaan niet krabben en bijten. Maar dat is ook een nadeel want ze verstijven waardoor je minder snel door hebt dat ze bang zijn."

Hoe verrijken?

Cavia's zijn volgens Jeroen Stevens niet zo'n slimme dieren. "Speelgoed begrijpen ze niet zo heel goed. Je kan hun eten bijvoorbeeld wel verstoppen. Maar ze zijn vanuit de natuur niet gewend om te zoeken naar hun voedsel, dus maak het niet te moeilijk."

Je kan ze wel uitdagen door hen diverse soorten voedsel aan te bieden. "Cavia's maken net zoals mensen geen vitamine C aan dus je kan het groenten met veel vitamine C aanbieden. Een brochette van groenten in hun kooi leggen, zullen ze zeker ook appreciëren."

De tanden van cavia's blijven ook doorgroeien. "Je moet ze dus voldoende knaagmateriaal aanbieden. En daar kan je ook weer in verrijken door hen verschillende soorten materiaal aan te bieden. Wilgentakken zijn een heel goed idee."

Een cavia die zich gedraagt als popcorn is gelukkig.

— Jeroen Stevens

Je kan ook leuke verstopplekjes voor je cavia's maken. "Schoendozen of papieren rollen vinden ze heel leuk. Dan kunnen ze zich verstoppen en knabbelen aan het karton."

Je kan cavia's ook samen zetten met andere dieren: "Maar dan moet je wel een groep cavia's hebben. Niet één konijn en één cavia, die spreken een andere taal dus dat is geen match." Je kan ook cavia's en kippen in eenzelfde hok zetten: "Dat is het wel belangrijk dat de cavia's in een afgesloten deel zich kunnen terugtrekken. Een plekje waar de kippen niet bij kunnen."

Blije cavia?

Het is moeilijk om te zien of je cavia gelukkig is. "Ze hebben de neiging om te verstijven wanneer ze angstig zijn. Dit gedrag kan soms verward worden met rustig zijn."

Een gelukkige cavia is volgens Jeroen Stevens net heel actief: "Wanneer je cavia omhoog springt op vier poten en door de kamer loopt, is ie gelukkig. We noemen dat gedrag de popcorn."

Meer weten over hoe je het leven van de je huisdier kan verrijken? Surf dan zeker naar de speciale site van Dierenwelzijn Vlaanderen!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet