Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

FOD Economie over sauna's die stiekem open zijn: "Gebrek aan burgerzin en solidariteit"

do 11 feb. - 5:17

Valentijn zorgt meestal voor de nodige drukte bij wellnesscentra. Door corona zal dat dit jaar toch anders zijn. Alhoewel: sommige uitbaters klagen over oneerlijke concurrentie nu blijkt dat heel wat centra toch open zijn met een smoes.
© Unsplash

Hotels mogen wel gasten ontvangen, wellnesscentra niet. Dat bracht enkele uitbaters op ideeën. Zij toverden met behulp van een simpel bed hun sauna of stoombad om tot een hotelkamer, waardoor ze wél klanten kunnen verwelkomen. Maar mag dat wel?

“Langs de ene kant moet ik ervan glimlachen.”, steekt Chantal De Pauw van de FOD Economie van wal. “Het toont hoe inventief wij Belgen zijn in het omzeilen van de wetgeving. Maar het mag absoluut niet. Wellnesscentra horen volgens de coronawetgeving nog steeds gesloten te zijn. Men neemt hier dus echt een loopje met die wetgeving. Dat stemt mij ook weer triest. Er zijn zo veel mensen die heel wat inspanningen doen om zich aan de regels te houden.”

Het is tegelijkertijd inventief en triest.

— Chantal De Pauw

Sauna ≠ B&B

“Iedereen in Vlaanderen die toeristen laat overnachten tegen betaling moet zich verplicht aanmelden bij Toerisme Vlaanderen. Dat betekent dat zij een aantal verzekeringen, attesten en voorwaarden moeten hebben. Je kan je sauna dus niet zomaar omvormen tot een B&B of een hotel. Als je dat wel doet, ben je opnieuw in overtreding met een aantal wetgevingen.” Ook échte hotels en bed en breakfasts mogen niet zomaar hun wellnessfaciliteiten openen. “Als dat gemeenschappelijke delen zijn en er dus meerdere klanten gebruik van mogen maken, dan mag het niet. Als er bijvoorbeeld een privésauna verbonden is aan de kamer, dan kan en mag het in principe wel.” Zwembaden mogen wel gewoon open zijn, zolang ze voldoen aan de coronaprotocollen.

"Gebrek aan burgerzin en solidariteit"

‘Spits met David’ nam de proef op de som en probeerde een ‘kamer’ te boeken bij enkele wellnesscentra. Bij de meeste kwam er een negatief antwoord omdat ze gesloten waren volgens de coronamaatregelen. Drie van de zeven waren wél open omdat je er kan blijven overnachten. Eentje gaf aan dat het bed er enkel voor de show stond en dat je ook gewoon een saunanamiddag kon boeken. “Dat is eigenlijk heel triestig. Het is triest tegenover de andere uitbaters die nu geen inkomsten hebben. Je mag ook niet vergeten dat je toch wel met de gezondheid van de mensen speelt. We hebben het allemaal moeilijk. Laat ons proberen om ons zo goed mogelijk aan de regels te houden. De politie kan jammer genoeg niet overal aanwezig zijn om de nodige controles uit te voeren. De mensen moeten hun gezond verstand gebruiken en solidair zijn”, besluit De Pauw.

Wie inbreuken tegen de coronamaatregelen vaststelt kan en mag die steeds melden via het meldpunt van de FOD Economie.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet