Frank Deboosere: "Hoogtepunt storm Ciara hebben we gehad", weinig problemen voor verkeer, wel vertragingen bij de trein

maandag 10 februari 2020 - 06:34
Het hoogtepunt van de storm Ciara is voorbij. Dat zegt weerman Frank Deboosere. Er werd een moeizame ochtendspits verwacht, maar voorlopig lijkt dat mee te vallen. Op de snelwegen zijn er voorlopig weinig problemen. Er zijn wel 32 treinen afgeschaft door de storm en verschillende scholen blijven vandaag ook toe.

In de loop van de nacht is de kracht van storm Ciara wat afgenomen, maar toch blijft code oranje voorlopig van kracht. Er wordt ook een erg moeizame ochtendspits verwacht. 

"We krijgen vermoedelijk een klassieke regenspits gecombineerd met een storm en dat belooft weinig goeds. Het verkeer op de weg en op het spoor zal moeilijkheden ondervinden", vertelde VRT-verkeersanker Hajo Beeckman. 

Ook vanmorgen blijft de snelheidsbeperking van 80 kilometer per uur van kracht op het spoor. Daardoor zullen er een 32 piekuurtreinen afgeschaft worden. Reizigers moeten rekening houden met vertragingen. Op twee plaatsen zijn er nog problemen. Tussen Jette en Ternat is er maar één spoor bruikbaar omdat er bomen omgewaaid zijn. En tussen Opwijk en Asse is er plastic in de bovenleiding gewaaid, ook daar moeten de treinen over één spoor. De hogesnelheidstrein tussen Antwerpen en Nederland is voorlopig onbruikbaar, de treinen worden omgeleid via Roosendaal.

Heel wat scholen blijven vandaag gesloten

In verschillende steden en gemeenten blijven scholen gesloten door de storm. Het gaat om scholen die in de buurt van van bomen of parken liggen. Het gaat onder meer over scholen in Ternat, Westerlo, Wilrijk, Kalmthout en Lanaken. 

In Beigem, in Grimbergen stortte de zijgevel van het oude gemeentehuis gedeeltelijk in. Het gebouw staat vlak bij de Gemeentelijke Basisschool 't Mierken. Door de schade kunnen twee klaslokalen niet gebruikt worden. "De school gaat open, maar de directrice gaat de kinderen van de twee klassen verwittigen dat zij de keuze hebben om al dan niet naar school te komen", zegt schepen van Onderwijs Karlijne Van Bree.

 53 min

Hoogst gemeten rukwind? 115 kilometer per uur (in Middelkerke)

In Middelkerke werd tot nu toe de hoogste rukwind gemeten boven ons land: 115 kilometer per uur. Dat laat weerman David Dehenauw weten op Twitter. "Lokaal was het mogelijk wel meer, maar we meten de wind maar op 28 plaatsen."

Meer info over de situatie vind je op de liveblog van vrtNWS.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!