Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Fruitteler An De Rijck: “Het is veel te warm voor onze appels. Ze beginnen te koken en krijgen verbrande plekken”

di 11 aug. - 3:16

Tussen de fruitbomen bij fruitkwekerij Torenhof in Merchtem was het de voorbij dagen heel warm. Zo warm dat zelfs de appels ervan begonnen te koken. Fruittelers An De Rijck en Mark Robijns vertellen in ‘Spits met Niels’.

“Hier staan 25 000 bomen”, begint An De Rijck. “Door de hoge temperaturen heeft ons fruit last van zonnebrand. Bij extreme hitte krijgen appelen en peren het eigenlijk veel te warm aan de boom, waardoor ze beginnen te koken. En daardoor krijg je op de appels verbrande plekken, die er eigenlijk uitzien als grote, bruine en rotte plekken op de vruchten. Ze kunnen dus niet meer gebruikt worden voor consumptie.”

Verbrande appels

“We moeten de appels vernietigen. De cellen zijn kapot waardoor je die niet meer kan verkopen. De smaak is volledig aangetast, waardoor je ze zelfs niet meer kan gebruiken om appelmoes of appelsap te maken. Net voor de pluk gaan we ze plukken en op de grond laten vallen.”

Mark Robijns gaat verder: “Je kan de appelen nu nog niet plukken. Ze zijn nog niet rijp. Op dit moment plukken we de zomerappelen. Maar het is wachten tot de ‘hoofdvruchten’, de conférences klaar zijn. Jonagoldappelen bijvoorbeeld, zijn pas klaar over een dikke maand. Op dit moment moeten we dus gewoon afwachten en hopen op minder hitte.

Extreme weersomstandigheden

An De Rijck: “Het gebeurt regelmatig eens dat onze appelen verbranden door de hitte, maar niet in deze mate. Je kan af en toe eens een appel zien, dat wel. Maar vorig jaar is het eerste jaar dat we dit in deze mate meegemaakt hebben.”

“Ik denk dat dit te maken heeft met de extremere klimaatomstandigheden waarmee we te maken krijgen. We merken dat we veel meer te maken hebben met extremen: koude, hitte, … Het is niet alleen de warmte die ons parten speelt. In het voorjaar hebben we ook vorstschade gehad. Alle mogelijke extreme weersomstandigheden komen veel vaker voor”, legt An De Rijck uit.

Het is niet alleen de warmte die ons parten speelt. In het voorjaar hebben we ook vorstschade gehad.

— Fruitteler An De Rijck

“Het weer is nog steeds warm en er komen elke dag meer beschadigde vruchten bij”

“Je kan niets doen om de vruchten te beschermen. Ook afdekken is geen oplossing, want de oppervlakte is veel te groot. Het is onbegonnen werk. Door onderzoek vorig jaar is er aangetoond dat er niet meteen voldoende middelen zijn om dit te kunnen onderdrukken. Het is een probleem dat zich in heel Vlaanderen voordoet.”

“Ik kan op dit ogenblik moeilijk inschatten hoe veel schade ik heb. Het weer is nog steeds warm en er komen elke dag meer beschadigde vruchten bij. We kunnen dit pas inschatten als deze warme periode voorbij is.”

“De warmte zorgt ook wel voor voordelen. We hebben een heel hoog suikergehalte in de vruchten omwille van de mooie temperaturen. De vruchten die achter de beschadigde vruchten hangen, zijn van prima kwaliteit. Zij gaan ook enorm lekker zijn!”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet