Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

"Groei in coronacijfers is echt beangstigend": zijn er nog strengere maatregelen op komst?

ma 12 okt. - 8:53

Vorige week vaardigde het Overlegcomité nieuwe maatregelen uit om de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen in ons land tegen te gaan. Maar nu al gaan bij verschillende experten stemmen op om nog verder te verstrengen want het aantal besmetting blijft toenemen. Vorige week waren er gemiddeld 4.154 per dag. Een stijging met 89% in vergelijking met de week ervoor.

In 'De zevende dag' lieten onder meer infectiologe Erika Vlieghe, Antwerps gouverneur Cathy Berx en Marc Noppen van het UZ Brussel verstaan dat we bij deze trend in de besmettingscijfers nieuwe maatregelen moeten overwegen. Zelfs al we nu nog geen effect kunnen zien van de strengere maatregelen die pas van kracht zijn. Want, zo zei Vlieghe, de cijfers zijn "angstaanjagend".

Klinisch bioloog Herman Goossens van het UZA verwoorde het zo: "De cijfers zijn echt beangstigend. Die exponentiële groei, de versnelling die zich verderzet: het aantal besmettingen verdubbelt om de week. Het reproductiegetal is in een aantal provincies naar 2 gestegen."

Hij geeft toe dat de ziekenhuiscijfers en overlijdens nog niet zo snel volgen. "Maar als het zo verdergaat, gaan die dijken tussen de generaties inderdaad breken. Dan gaan die andere cijfers ook stijgen. Dat is dan wel dramatisch. Die bedden gaan dan ook vol geraken, zal de normale zorg niet meer aangeboden worden en dan krijg je mensen die ook overlijden aan andere aandoeningen waarvoor we geen zorg meer aanbieden."

Dus ook zijn conclusie is dat er een verstrenging snel zal moeten komen. Hoe snel? Erika Vlieghe was het meest concreet daarover: "Ik denk niet dat we een maand moeten wachten, maar na 10 à 14 dagen moeten reageren als de kentering niet is ingezet."

Wat zouden die nieuwe maatregelen kunnen inhouden?

Berx opperde gisteren onder meer het nog verder beperken van de nauwe contacten, tot enkel de huisgenoten, "of uw lief als die niet bij u woont". Maar ze gaf ook extra beperkingen de vrijetijdssector als voorbeeld, zoals ook tafeltjes van vier in de restaurants, het sluiten van kantines en douches bij sportclubs en het verbieden van supporters. 

Biostatisticus Geert Molenberghs volgt dezelfde redenering: "Een avondklok en samenscholingsverbod, in welk vorm dan ook, heeft in Antwerpen snel gewerkt. Telewerken moet de regering weer verplichten, tenzij het echt niet anders kan. Ook in het hoger onderwijs moeten we weer naar online lessen."

En ook hij stelt zich ernstige vragen bij amateur- en indoorsporten. "We zien dat er zich bij onder andere vrijetijdssport clusters vormen. Jeugdactiviteiten en amateursporten moet de overheid eens goed bekijken een eventueel zelfs even aan banden leggen." Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) zit daarover trouwens vandaag al samen met de sportclubs.

Wat met het onderwijs? 

Zowat iedereen geeft aan dat aan de scholen momenteel niet geraakt wordt. Meer nog: dat het doel van de strenge maatregelen net is om het onderwijs te kunnen doen draaien.

"Het motto tot nu toe is altijd geweest: we willen scholen vrijwaren, bedrijven aan het werk houden en de gezondheidszorg beschermen", beaamt VRT NWS-Wetstraatjournalist Ivan De Vadder. "Minister Weyts houdt vast aan die code geel in de scholen en wil eventuele uitbraken lokaal aanpakken. Maar je kunt je de vraag stellen of scholen op deze manier kunnen blijven functioneren."

Enkel voor het hoger onderwijs lijken er, zo blijkt uit de opmerkingen van de experten, wel meer restricties mogelijk.

Is een tweede lockdown, zoals in maart, aan de orde?

Zo ver als in maart zal het vermoedelijk niet meer gaan. Bovendien is het eerst wachten op het effect van de huidige en eventueel extra maatregelen. 

En toch. "Er zijn nog een aantal maatregelen die we eerst kunnen nemen", vindt Molenberghs. "Maar uitgesloten is het niet." Ook Vlieghe sluit de optie van een lockdown niet helemaal uit. "Iedereen noemt een nieuwe lockdown taboe en zegt 'dat nooit meer', maar wat dan wel? Want het swingt de pan uit en dan moet je op een bepaald moment kiezen."

Goossens hoort in elk geval ook van Nederlandse collega's dat daar al een lockdown wordt overwogen. "Ze zijn daar bijzonder verontrust over de cijfers en daar verdubbelen die om de tien dagen. Bij ons verdubbelen ze al om de week."
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet