Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Hartaanval? Eventjes hoesten en alles komt goed. Niet waar!

ma 20 jan. - 8:27

Een hartaanval overleven als je alleen bent? Even hoesten en alles komt goed! Dit fabeltje (of hoax) duikt elk jaar weer op op sociale media en doet nu opnieuw de ronde op Facebook. De post wordt massaal gedeeld, omdat wat verteld wordt heel aannemelijk klinkt. Toch is dit bericht én de beschreven techniek NIET waar. Dat laat het Rode Kruis Vlaanderen weten.

In leven blijven door te hoesten?

De techniek voor hoest-CPR circuleert al sinds 1999 op het internet in een Powerpointpresentatie en via zogenaamde ‘kettingbrieven’. De presentatie en de brieven zijn mettertijd ook naar het Nederlands vertaald en werden massaal verspreid. Maar, zoals met veel van deze kettingmails is de inhoud ervan twijfelachtig.

Het is mogelijk dat een persoon door onmiddellijk en krachtig te hoesten, gedurende enkele seconden de bloedstroom naar de hersenen kan onderhouden tijdens een plots ontstane hartritmestoornis. De bloedstroom blijft in stand door de verhoging van de druk in de borstkas die ontstaat door het krachtig hoesten. Deze techniek kreeg de foute benaming “hoest-cpr”, maar het gaat hier dus niet om een reanimatietechniek. 

Het gebruik van deze techniek is enkel aangewezen bij een patiënt die een plotse levensbedreigende ritmestoornis krijgt tijdens een ingreep aan het hart. Hierbij is de patiënt aangesloten op een hartmonitor én staan een arts en verpleegkundigen met de nodige apparatuur en geneesmiddelen klaar om meteen in te grijpen wanneer er zich een effectieve hartstilstand voordoet.

Geen reanimatietechniek

Zoals je dus kan lezen is dit broodjeaapverhaal gebaseerd op een handeling die kadert binnen een medische ingreep en waarbij er medisch personeel aanwezig is. Dit is in geen geval een reanimatietechniek.

Wat kan je wel doen? Dat ligt iets ingewikkelder. Ten eerste leggen we het verschil uit tussen een hartstilstand en een hartaanval. Bij een hartstilstand, de naam laat het al vermoeden, stopt het hart met kloppen of is er sprake van levensbedreigende hartritmestoornissen. Een hartstilstand kan verschillende oorzaken hebben, maar soms is het ook een gevolg van een hartaanval. Bij een hartstilstand verlies je snel het bewustzijn. Soms treedt er pijn in de borststreek op.

Bij een hartaanval ligt het probleem bij de bloedvaten die bloed van en naar het hart voeren. Door een vernauwing of verstopping van de kransslagaders kan er pijn in de borststreek optreden.

Belangrijke tip: bel 112 vanuit de app

Soms is een hartstilstand of hartaanval overleven een kwestie van enkele seconden. In beide gevallen bel je best meteen de hulpdiensten. Doe je dat via de 112-app, wordt je locatie via de app bepaald. Mocht je tijdens het gesprek het bewustzijn verliezen, kunnen de hulpdiensten er toch nog alles aan doen om je tijdig op te sporen.

Zie je nog ergens informatie die massaal gedeeld wordt, maar twijfel je aan de correctheid ervan? Dan zijn www.mijngezondheid.be en www.gezondheidenwetenschap.be, twee betrouwbare bronnen om info op te zoeken.
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet