Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Het klassieke boeketje maakt plaats voor wilde bloemen: "Soms is één bloem, hoe scheef ze ook mag zijn, gewoon heel mooi"

vr 23 apr. - 3:24

De bloemenverkoop floreert. Vooral die van de wilde boeketten. Tuinkenner Chris van der Perre, bekend als tuinkabouter Chrisje op Instagram, is zot van bloemen. “Noem me maar fanatiek.” Zij bevestigt dat wilde, eigenzinnige boeketten erg in zijn. “Het online bloemenbedrijf Bloomon is een trendsetter geweest: weg van het klassieke boeket", vertelt ze in 'Spits met David'.

“Het boeket van vijf rode rozen met een beetje wit gipskruid is een beetje ouderwets geworden. Het Nederlandse bedrijf Bloomon, dat bloemen aan huis levert, is iets anders gaan doen: de pracht van de enkele bloemen en paar takken meer tot zijn recht te laten komen in boeketten", legt Chris uit aan David Van Ooteghem. "In Japan heb je ook de Ikebana: daar komen de bloem en tak tot hun recht als ode aan de natuur. In Amerika zijn de bloemisten nu ook echt gefocust op die kromme steel. Waar de kromme bloem vroeger werd weggegooid, wordt daar nu verder op gewerkt."

De switch zou te maken hebben met een groter bewustzijn rond duurzaamheid. “Mensen hebben meer oog voor duurzaamheid, voor het ecologische aspect én de pracht van de natuur. We zien in dat je niet altijd rechte stelen en van alles hetzelfde in een boeket moet hebben. Soms is één bloem, hoe scheef ze ook mag zijn, gewoon heel mooi."

Zelf bloemenweide zaaien

"Mensen gaan ook meer zelf bloemen zaaien! Ik zie dat in mijn workshops. Ook floristen gaan niet enkel nog verkopen, maar beginnen ook zelf te kweken. Zelf bloemen zaaien is bovendien goed voor de bijtjes. Er is echt een ganse beweging bezig van 'grown not flown': lokaal gekweekte seizoensbloemen die niet overgevlogen worden met het vliegtuig."

Arbeidsintensiever dus duurder

Er is wel een belangrijke kanttekening bij het succes van de wilde bloemen, namelijk het prijskaartje. “Wilde bloemen worden buiten gekweekt, open in het veld, volgens het ritme van de seizoenen, maar ze zijn daarom niet per se goedkoper. Wilde bloemen kweken moet op een kortere tijd, tijdens het seizoen en is arbeidsintensiever. Daarom zijn ze ook wat duurder voor de klant . Natuurlijk is er ook nog altijd serreteelt. En daar is niets mis mee. Iedereen mag kiezen wat hij wil. Maar weet dat er verschillende mogelijkheden en trends zijn."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet