Het pollenseizoen start: "Begin nu met je medicatie en voorkom boze blikken"

woensdag 17 februari 2021 - 15:32
Foto: Unsplash
Meer dan ooit ondervinden mensen last van hun pollenallergie. Niet omdat er meer pollen in de lucht hangen, maar omdat mensen je boos aankijken als je hoest of niest in deze tijden. David Van Ooteghem zocht in 'Spits' uit wat je eraan kan doen.

In tijden van corona is last hebben van een pollenallergie geen lachertje. Mensen die hoesten, niezen of snotteren werden nog nooit zo boos bekeken als nu. Professor Didier Ebo, gespecialiseerd in allergieën, legt uit hoe je dit kan voorkomen: "Mensen die nu last hebben van niezen, loopneuzen of jeukende neuzen, hebben waarschijnlijk gewoon last van een pollenallergie en geen COVID-19".

"De grote schuldige op dit moment zijn de bomen, meer bepaald de es en de hazelaar. Dat zijn de bomen die het vroegst beginnen bloeien. In tegenstelling tot andere jaren begint het pollenseizoen dit jaar laat. Andere jaren beginnen mensen last te hebben vanaf de tweede helft van januari. Nu zijn we al half februari."

Mondmaskers zijn een goede bescherming tegen corona, maar ze zijn niet opgewassen tegen pollen.

Professor allergieën Didier Ebo

Corona versus pollen

"De symptomen van corona en een pollenallergie zijn makkelijk uit elkaar te houden. Een hoest is wat moeilijker. Maar als je last hebt van een droge hoest, kortademigheid, vermoeidheid en koorts zit je niet meer in de groep van symptomen van een pollenallergie. Dat wijst eerder op een virale infectie en dus een mogelijke coronabesmetting."

"Het ene sluit het andere natuurlijk niet uit. Mensen die weten dat ze last hebben van een pollenallergie beginnen het best nu met hun medicatie. Dan heb je minder last van je allergiesymptomen én boze blikken. Je verspreidt het virus ook niet extra in het geval je toch corona zou hebben. Mondmaskers zijn een goede bescherming tegen corona, maar zijn niet opgewassen tegen pollen. Een mondmasker draag je namelijk enkel als je in contact komt met iemand anders. Als we alleen op straat wandelen, dragen we geen mondmasker. Pollen houden nu eenmaal geen rekening met het feit dat je alleen of per twee wandelt."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!