Hoera! Voor het eerst wilde kraanvogels geboren in ons land

maandag 5 juli 2021 - 16:19
Wim Dirckx
Heuglijk babynieuws want er zijn voor het eerst twee kraanvogels in het wild geboren in ons land. De tweeling kreeg de naam Gru en Dru. Natuurpunt is heel blij met de geboorte: "Beloning van jarenlang hard werken."

Maandenland hield Natuurpunt het verborgen, maar vandaag werd met veel trots de geboorte van Gru en Dru aangekondigd. De eerste kraanvogels die ooit in ons land geboren zijn.  

Uniek

Het is volgens Natuurpunt meer dan 200 jaar geleden dat er kraanvogels geboren werden. Vorig jaar maakte een koppel kraanvogels ook al eens een nest in het gebied, maar werden er geen jongen geboren. Volgens Chris Onkelinx van Natuurpunt is dit een beloning van jarenlang hard werk. "We werken al tientallen jaren om de leefomgeving voor de kraanvogels in de Vallei van de Zwarte Beek zo optimaal mogelijk te maken en dat wordt nu beloond," zegt hij in Spits met Niels.

Originele naam

De kraanvogeltweeling kreeg de naam Gru en Dru. Een verzinsel van Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir. "Ik kies voor Gru en Dru, naar de tweelingbroers uit de animatiefilm de Verschrikkelijke Ikke. Zij hebben ook van die lange smalle benen en bovendien is de Latijnse naam voor kraanvogel Grus grus. Het zijn dus de perfecte ambassadeurs voor de natte natuur, waar we in Vlaanderen hard aan werken.” 

De kraanvogels zijn vernoemd naar Gru en Dru, tweelingbroers uit de animatiefilm de Verschrikkelijke Ikke. Zij hebben ook van die lange smalle benen.

Zuhal Demir

Kraanvogelwacht

De precieze locatie van het nest met kraanvogels wordt geheimgehouden, om te voorkomen dat de rust in dat gebied verstoord wordt. "We hebben een kraanvogelwacht opgericht", vertelt Christophe Van Ackere van Natuurpunt. "Dat zijn vrijwilligers die hier een oogje in het zeil zullen houden. Ze zullen bezoekers het verhaal van de kraanvogels vertellen, maar ze zullen ook een oogje in het zeil houden, om te voorkomen dat bezoekers afwijken van de bestaande wandelpaden of hun honden los laten lopen."

Maar volgens Chris Onkelinx kunnen we de kraanvogels binnenkort allemaal gaan spotten: "Laat de vogels nu nog rustig broeden. Over enkele weken gaan de jongen begin rondvliegen en dan kan je hen in volle pracht zien."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!