Hoofdarts Kenneth Coenye over de mondmaskerplicht in Brussel: “Ook weer slachtoffer van 39 in het ziekenhuis. Draag je mondmasker!"

woensdag 12 augustus 2020 - 18:22
Pexels
De mondmaskerplicht voor het hele Brusselse Gewest is officieel. Een week eerder pleitte de hoofdarts in het triagecentrum van Kliniek Sint-Jan in Brussel hier al voor. Dokter Kenneth Coenye is opgetogen, vertelt hij in ‘Spits met Niels’.

Beter laat dan nooit denk ik. Vorige week zaten wij aan 4 gehospitaliseerde covid-patiënten, nu zitten we al aan 11 patiënten. Dat is meer dan een verdubbeling. Dat is allemaal een gevolg van het gedrag van de mensen van de afgelopen 2 à 3 weken. Het gaat dan om slachtoffers tussen 65- en 75-jarigen, maar er zit ook iemand tussen van 39 jaar oud. Covid is er, maar we zien dat het loslaten van een aantal maatregelen een tijd geleden zijn effect heeft op de hospitalisaties.”

"Het gevolg van de mondmaskerplicht op de hospitalisaties gaat positief zijn"

Als ik hoor dat de minister-president niet van plan is om de politie straffen te laten uitschrijven, dan heeft het weinig zin, denk ik. Hij wil er enkel mensen op aanspreken. Als je dat niet strikt doet naleven, zal dezelfde populatie die massaal samentroept in bepaalde zones van de stad, dit blijven doen. We gaan er dan weinig effect van zien.”

Bij ons in het ziekenhuis drongen we de mondmaskerplicht sowieso op. We spreken er mensen heel actief op aan. Het gevolg van de mondmaskerplicht op de hospitalisaties gaat positief zijn. Binnen dit en 2 à 3 weken gaan we hier een effect van zien.”

Het is heel frustrerend om als dokter in Brussel mensen zonder mondmasker te zien wandelen.

Dokter Kenneth Coenye

Dokter Devroey vindt het niet nuttig om op iets minder drukke plaatsen een mondmasker te dragen. Hij heeft het dan over een park of een bos: “Dat is natuurlijk correct. Ik geef hem gelijk. Maar hoe maak je aan mensen duidelijk wanneer het wel of niet moet? Ik wou één eenvoudige, simpele regel waar geen discussie over is. De regel moet ook door iedereen begrepen worden zodat er geen twijfel over bestaat. Anders komt iedereen met excuses: “Ja maar… ik kom net het bos uit”, "Ja maar… er liep niemand in de straat", "Ja maar… ik stond helemaal alleen op de Grote Markt”. Het is een kwestie van het te veralgemenen."

Het is heel frustrerend om als dokter in Brussel mensen zonder mondmasker te zien wandelen. Ik begrijp dat het snikheet is en dat je op een terras wil zitten of ’s avonds wat afkoeling nodig hebt, maar als je de gevolgen ziet… Als je ziet hoe jonge mensen heel zwaar ziek kunnen zijn van covid, als je ziet hoe mensen gestorven zijn van covid, … Draag alsjeblieft je masker en probeer zo veel mogelijk te vermijden dat covid wordt rondgedragen.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!