Hoofdarts Sint-Jan Brussel: "We zien nu vooral jonge patiënten zonder ernstige symptomen en zijn bang dat zij ouders en grootouders gaan besmetten"

maandag 3 augustus 2020 - 17:32
Pexels
In Antwerpen worden alle zeilen bijgezet om de curve terug af te vlakken, maar intussen luiden in Brussel ook de alarmbellen. Hoofdarts Kenneth Coenye van Kliniek Sint-Jan in Brussel vertelt in ‘Spits met Niels’ wat zij doen tegen de tweede golf.

"De afgelopen twee weken zagen wij een exponentiële toename van het aantal positieve patiënten. Ons labo doet 250 à 300 tests per dag. Eind vorige week zagen wij daar al 9% positieve patiënten bij. Het gaat hoofdzakelijk om mensen die vrij jong en asymptomatisch zijn. Mensen die rondlopen in de maatschappij en toch drager zijn van dat coronavirus. Dat vertaalt zich hier nog niet in een toename van het aantal ziekenhuisopnames. De vrees is dat de jonge mensen nu hun ouders en grootouders gaan besmetten. Het kan dan zijn dat we binnen twee à drie weken een steile toename gaan zien van het aantal ziekenhuisopnames."

"Als je kijkt naar Brussel-Centrum, Anderlecht, Schaarbeek of Molenbeek, daar liggen de cijfers veel hoger dan bijvoorbeeld in Woluwe, Ukkel of Oudergem. Wij bevinden ons in hartje Brussel. Hier wonen veel mensen op weinig vierkante meters. Het is net daar waar mensen met z'n vijftien in één huis wonen dat het virus veel makkelijker wordt overgedragen."

Mondmaskerplicht

"Ik pleit, samen met alle artsen en artsenvertegenwoordigers, voor de mondmaskerplicht in heel het Brusselse Gewest. Wij willen dat het veel eenvoudiger is voor de mensen in Brussel. Nu is het veel te ingewikkeld. In één straat moet je wel eentje dragen, in een andere niet. Het is niet duidelijk! We blijven erop hameren dat, samen met social distancing, dit de meest belangrijke maatregel is om het virus tegen te gaan."

Ik pleit, samen met alle artsen en vertegenwoordigers, voor de mondmaskerplicht in heel het Brusselse Gewest. Nu is het veel te ingewikkeld.

Kenneth Coenye

Testcentra in Brussel

In Antwerpen wordt een heel dorp gebouwd waar je zelfs vanuit je auto getest kan worden. "De helft van de Brusselse populatie heeft geen auto of laat die liever op stal staan, aangezien er heel wat problemen zijn met de mobiliteit in Brussel. Ik weet dat burgemeester Close van Brussel grote testcentra zou willen zien op een aantal sleutelposities in het gewest. Wij hopen één van die centra te zijn, omdat we die diensten willen blijven aanbieden aan de inwoners."

"Gehoopt op tweede golf in oktober"

"Ik heb de uren die ik hier gewerkt heb niet meer geteld. De eerste golf was ik hier zeven dagen op zeven, meer dan 12 uur per dag. Ons personeel moest ook werken in hele moeilijke omstandigheden. Als je bijna honderd coronapatiënten moet verzorgen in je ziekenhuis, dan heb je daar een hele hoop personeelsleden, artsen, mensen van het onderhoud, personeelsdiensten, mensen die hele dagen lang in die beschermende pakken moeten werken, enzovoort voor nodig. Dat is heel vermoeiend. De mensen zijn nog altijd heel moe. Ik heb nu kunnen genieten van tien dagen vakantie, maar dat is niet voor iedereen zo. We hadden gehoopt dat de tweede golf maar half oktober zou opkomen, samen met de griepepidemie, maar ze komt dus waarschijnlijk een stukje vroeger."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!