Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Hoofdinspecteur Stefan Vanderbrugge: “De regels veranderen aan de lopende band en dat maakt het voor onze agenten niet makkelijk”

wo 29 jul. - 4:51

De nieuwe regels waaraan we ons moeten houden beginnen stilaan helemaal duidelijk te worden, maar nu komen de vragen. Wat gebeurt er met wie zich niet houdt aan de regels? Stefan Vanderbrugge is eerste hoofdinspecteur van de politie van Aarschot en kent het antwoord, vertelt hij in ‘Spits met Niels’.
© Pexels

“In elke provincie is het anders. Dat maakt het voor de mensen en onze politiemensen zeker niet evident. De regels veranderen aan de lopende band. Wij moeten er telkens in meegaan om ze te volgen. Onze korpsleiding doet er wel alles aan om bij een nieuwe richtlijn ervoor te zorgen dat we ze een paar uur later al kunnen gebruiken.”

“We hebben ondertussen een vrij groot naslagwerk gekregen, waarin we elke maatregel kunnen opzoeken. Daar staat dan bij wat we moeten volgen.”

Jullie vragen over de controle van de regels

Is het op te volgen of mensen alleen winkelen?

“Als mensen daarvoor bellen, gaan we ter plaatse. Op zich is het heel moeilijk om dat te controleren. Het is veel makkelijker als er twee mensen aan één winkelkar staan, dan zie je het meteen. Winkelbedienden spreken eerst vaak ook de mensen aan. Als de problemen zich blijven voordoen, bellen ze onze diensten. Maar het is inderdaad niet makkelijk!”

Kan je controleren of mensen zich houden aan de maximale grootte van hun bubbel?

“Ook dat is een probleem waar we regelmatig mee geconfronteerd worden. Het is heel moeilijk om daar stelselmatig op te controleren. Het is pas als er klachten zijn van feestjes of dergelijke dat we zeker ter plaatse gaan en kunnen optreden als de bubbel groter is dan voorzien. Dan is het meteen een boete. Iedereen is ondertussen genoeg geïnformeerd over het feit dat dit niet meer kan. Ze krijgen dan ook een boete van 250€.”

Waarom blijft de politie sensibiliseren en geven ze geen boetes? 

“Dat is zo. Je kan heel veel blijven sensibiliseren, maar tot op een gegeven moment spreekt de Belg enkel de taal van het geld. Het doet mensen even nadenken wanneer ze de portemonnee moeten opendoen.”

Is het soms frustrerend als mensen koppig de regels blijven negeren?

“Dat is uiteraard niet leuk. Het gaat dan niet enkel over deze regels, maar het is en blijft onze taak om te blijven optreden en te blijven sensibiliseren. Nu moeten we wel hardnekkig optreden zodat mensen hun aan de regels blijven houden.”

We hebben ook een voorbeeldfunctie naar de bevolking toe en moeten het dus zonder problemen aanhouden.

Voorbeeldfunctie

“Bij de politie van Charleroi zijn meer dan 15 gevallen van Covid-19 vastgesteld. De vakbond vraagt nu om overal regelmatig te testen. Dat gebeurt hier in Aarschot nog niet op regelmatige basis. Enkel bij symptomen wordt het personeelslid aangeraden om zich te laten testen en worden er misschien maatregelen binnen het korps genomen. Er is geen sprake van dit wekelijks te testen.”

“Het is een heel andere periode dan dat we gewoon zijn. Het is een andere manier van werken geworden. Het is niet evident en vrij belastend voor onze mensen. Ze doen het wel goed en dat is fijn! Met een mondmasker, een gordel in de wagen én een kogelwerende vest is het niet evident voor onze mensen. Het is niet aangenaam om dit een hele dag te dragen. We hebben ook een voorbeeldfunctie naar de bevolking toe en moeten het dus zonder problemen aanhouden.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet