Hoogleraar sociale psychologie: "Om angst voor corona weg te nemen, moet je eerst zelf het goede voorbeeld geven"

vrijdag 17 juli 2020 - 17:02
Angst voor corona
Pixabay
De coronabesmettingen stijgen dag na dag. Dat is geen goed nieuws. We mogen niet laks omspringen met de maatregelen. Het blijft belangrijk om je handen te wassen, afstand te houden en contact te beperken. Angst is niet noodzakelijk een slechte raadgever. Wie daar alles over weet, is professor Alain Van Hiel, hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit Gent.

"Angst is een motivator van ons gedrag", legt professor Van Hiel uit in 'Spits met Niels'. "Angst kan ons aansporen om tot actie over te gaan en bijvoorbeeld een mondmasker te dragen. Het is dus niet noodzakelijk een slechte zaak. Bang zijn en bezorgd zijn, zijn emoties die diep ingegraven zijn in ons menselijk brein. Ik zou zelfs zeggen dat dat met evolutie te maken heeft. Angst is een universeel gegeven. Angst op iemands gezicht wordt overal herkend."

Geef het goede voorbeeld

De ene persoon is heel bezorgd om corona, de andere lacht het weg. Dat leidt tot wrijvingen. "Het eerste wat je moet doen, is zelf het goede voorbeeld geven. Als we met heel wat mensen de regels volgen, zetten we als het ware een norm. Normzetting is superbelangrijk. Neem nu de recente discussie over het dragen van mondmaskers. Nu iedereen het doet in de winkels, is het vanzelfsprekend geworden. Probeer vooral duidelijk te maken wat de regels zijn en dat je angstig bent als de regels niet gevolgd worden", besluit professor Alain Van Hiel.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!