Hulplijn huishoudelijk geweld 1712: “In juni hadden we al 75% van de oproepen van 2019 met nog een half jaar te gaan”

donderdag 6 augustus 2020 - 18:52
Pexels
Iedere dag komen we meer details te weten over de moord op Ilse Uyttersprot, oud burgemeester van Aalst. Het is een moord in de ‘relationele sfeer'. Er was al snel weer een zwaar geval van partnergeweld. In Aalst stak een man zijn ex-vrouw neer op de parking van een woonzorgcentrum. Vanessa Cluckers van de hulplijn 1712 geeft uitleg bij ‘Spits met Niels’.

Tijdens de coronacrisis

“Het was een heel merkwaardig gegeven. We hadden onmiddellijk veel meer meldingen verwacht. We dachten dat mensen vrij dicht op elkaar gingen zitten en dat er frustratie ging ontstaan. In het hele begin merkten we dat met het wegvallen van de druk op de gezinnen er minder meldingen binnenkwamen.”

“Een paar weken later, dat is het vertraagd effect, is er wel een hele stroom binnengekomen. Eind juni zaten we aan 75% van de oproepen van 2019. Er moet nog een half jaar komen… Er is dus zeker een effect.”

Tijdens de grote vakantie

“Meestal merken we in de zomervakantie een stagnering van het aantal oproepen en meldingen. Dit jaar blijft het enorm druk en merken we geen daling in de meldingen. Er zit iets bij de mensen dat extra druk veroorzaakt.”

Is het emotioneel geweld? Fysiek geweld? Seksueel geweld? Afhankelijk van welk soort geweld moet er andere hulp ingeschakeld worden

1712

“Er zijn verschillende dingen die je kan doen tegen partnergeweld. Als je inbelt als bezorgd familielid, buur of vriend(in), dan gaan we eerst samen met jou kijken wat er precies aan de hand is. Geweld is vrij breed. Wij maken de inschatting over welk geweld het gaat. Is het emotioneel geweld? Fysiek geweld? Seksueel geweld? Eergerelateerd geweld? Afhankelijk van welk soort geweld moet er andere hulp ingeschakeld worden.”

“Als bezorgde buur of familielid gaan we met jou kijken welke stappen al zijn genomen. Is er al hulp ingeroepen? Wat kan jij doen? Kan jij de stap zetten naar het slachtoffer om te zeggen dat je ziet dat er iets aan de hand is? Je vertelt dat je het hoort. Zo zet je de deur al open en kan je het gesprek aangaan om andere dingen te doen. Zo kan je meehelpen om te kijken wat het slachtoffer wil. Niet iedereen wil weg bij zijn partner. Iedereen wil weg van het geweld. Niet iedereen wil weg van zijn partner. Dat is iets heel anders.”

Heb je nog vragen of hulp nodig? https://1712.be/

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!