Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

In Limburg maken bevers en mens ruzie: "De bevers willen het water zo hoog mogelijk krijgen, maar dat zorgt ervoor dat tuinen en akkers onderlopen"

ma 28 sep. - 3:51

In Dilsen-Stokkem in Limburg is er een strijd gaande tussen bevers en de mens. Die laatste maken de beverburchten in de Vrietselbeek elke keer kapot, en de Bevers bouwen dat dan daarna op een dag tijd weer op. Met als gevolg: ondergelopen tuinen en akkers aan de ene kant en geurhinder waar de beek droog staat aan de andere kant. Het is een echt kat en muis spel! Frederik Thoelen, bioloog en beverkenner, vertelt in ‘Spits met David’ wat voor ijverige beesten bevers zijn.

“Bevers zijn heel erg nuttige dieren. Ze hebben een grote invloed op de omgeving en het is net door die invloed die ze hebben dat ze soms voor problemen kunnen zorgen.”

De bevers in de Vrietselbeek

“In Dilsen-Stokkem is het probleem dat ze een dam bouwen in een klein beekje, de Vrietselbeek. Door de dam wordt het water opgehoogd, maar het wordt op die plek zo hoog opgehoogd dat de tuinen en zelfs een aantal akkers onder water zijn komen te staan. Dat is natuurlijk niet altijd de bedoeling.”

‘Natuur en bos’ breekt de dam af, maar de bevers bouwen de dam binnen de 24u weer op: “De bevers bouwen de dam natuurlijk niet voor niets. Ze willen dit gebied heel aantrekkelijk maken en klaarstomen voor de winter die eraan komt. Als de dam afgebroken wordt, moeten ze hun leefgebied weer opnieuw inrichten en moeten ze snel weer een nieuwe dam bouwen. Dat maakt dat het dweilen met de kraan open is.”

“De bevers willen het water zo hoog mogelijk krijgen zodat ze er in de winter hun voedselvoorraad onder kunnen verstoppen. Ze moeten zorgen dat ze klaar zijn voor de winter en ze blijven hardnekkig voortbouwen. Voorlopig is de bever dus aan de winnende kant, want zij beginnen telkens opnieuw.”

De bevers willen het water zo hoog mogelijk krijgen zodat ze er in de winter hun voedselvoorraad onder kunnen verstoppen

— Frederik Thoelen, bioloog en beverkenner

De oplossing

“Het belangrijkste is nu dat de bevers loskomen van hun plek die ze gewoon zijn, dat ze hier niet meer komen. Dat is uiteraard niet simpel! Op sommige plekken is de toegang tot de takken die ze nodig hebben om een dam te bouwen ontzegd door bv. een kleine omheining. Er zijn ook speciale buizensystemen zodat ze de beek niet volledig kunnen dichtstoppen.”

“Er zijn wel een aantal mogelijkheden om het de bever onaantrekkelijk te maken. Als allerlaatste geval kan men beslissen om de dieren te vangen, maar dan blijft de plek aantrekkelijk… Omdat er tegenwoordig op heel veel plekken in Limburg bevers zitten, is de kans reëel dat er vroeg of laat op die plek, die dan nog steeds aantrekkelijk is, nieuwe bevers komen.”

De voordelen van bevers

“In een gemiddeld territorium van een bever zitten 6 à 7 bevers, niet veel meer. Nu heb ik gehoord dat er 17 bevers zouden zitten, maar dat gaat dan over de hele beek. Dat wil zeggen dat de 17 bevers verspreid zijn over verschillende territoria. Het kan zijn dat er meerdere families kunnen leven over de lengte van de beek die zo geschikt is.”

“Tegenwoordig wordt er heel veel geld en tijd en moeite gestoken in wateropslag. Dat is door de verharding bij ons een groot probleem, want we kunnen geen water meer opslaan. Maar de bever is een dier dat dit gratis voor ons doet. Zij brengen ook heel veel voordelen met hun mee, zowel voor de biodiversiteit als voor de mens door die wateropslag. Maar door diezelfde positieve eigenschappen veroorzaken ze hier en daar inderdaad wel wat voor problemen. Gelukkig zijn ze meestal snel op te lossen, al is het op sommige plekken wel moeilijker. Ik denk dat we vooral de positieve eigenschappen die bevers hebben niet mogen vergeten. Als je kijkt naar de positieve eigenschappen zijn de nadelen heel erg klein… Het neemt niet weg dat het soms wel wat vervelend kan zijn.”

Dieren in Limburg

Ook in Hasselt doen de bevers vervelend. Ze maakten er een gat in de oever van de Demer: “Soms maken bevers een burcht om in te slapen en soms maken ze een hol in de oever… Als die oever toevallig een dam is, is dat wel vervelend.”

Na de everzwijnen en de wolven zijn er nu dus ook bevers in Limburg: “Er zijn een aantal dieren die wel eens voor problemen zorgen, maar ik vind dat je dat je in perspectief moet zien. Het zijn drie dieren die soms vervelend kunnen zijn, maar als je het in je geheel bekijkt, bieden ze ook goeie en positieve bijdrages aan onze natuur.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet