Ingeborg over ‘De Dag van de Spirituele Zorg’: “Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn!”

donderdag 15 oktober 2020 - 17:20
Op donderdag 15 oktober 2020 is het ‘De Dag van de Spirituele Zorg’. Net op deze dag is Ingeborg geboren. Een dubbele reden voor David Van Ooteghem om haar te bellen in ‘Spits met David’.

“Mijn naam ‘Ingeborg’ betekent engelbewaarder. Mijn tweede naam is ‘Therèse’ en de heilige ‘Therèse’ vieren we op 15 oktober. Zo zie je maar, het is toen al begonnen. Ik ben heel blij dat ze op ‘De Dag van de Spirituele Zorg’ de aandacht brengen naar ‘Count your blessings’, want dat is het thema dit jaar. Wees dankbaar voor de kleine zegeningen!”

Spirituele zorg in coronatijden

“Ik heb het idee dat mensen meer stilstaan bij leven en sterven, gewoon omdat we elke dag in het nieuws de cijfers horen van sterfgevallen of zieken. Door het feit dat dat elke dag herhaald wordt, sta je er bij stil. Het komt ook steeds dichterbij, want we scoren niet goed.”

Het ligt niet in de wereld buiten ons, in de materie. Maar het zit in de beleving, in het innerlijke.

Ingeborg

“Op mijn 32ste had ik alles in mijn leven gerealiseerd. Ik merkte dat het niet ligt in de wereld buiten ons, in de materie. Maar het zit in de beleving, in het innerlijke. Ik ben gaan zoeken en heb schatten gevonden. Ik ben daar zo enthousiast over!”

“Onder andere over het feit dat meditatie werkt. Ik heb de voorbije twee jaar onderzoek gedaan en ik kan aantonen dat de dopamine in je lichaam verhoogt. Dat is een hormoon dat laat weten dat je een diepe tevredenheid bezit. We kunnen dat vinden als we mediteren. Ik ben daar dag in en dag uit zo bevlogen mee bezig. Ik wil graag dat heel veel mensen dat weten. De worsteling die we collectief meemaken, eindigt als we ons richten op wat er wel werkt. Dat zijn kleine tools dat mensen kunnen helpen onderweg.”

Kleine zegeningen

“Als je nu eventjes op dit moment helemaal aanwezig bent in het hier en nu, zonder je hoofd te laten praten: 'Hoe gaat het morgen zijn? En volgende week?', dan is er altijd iets om dankbaar voor te zijn.”

“Ik sta nu aan de rand van de weg onderweg naar mijn verjaardagsfeestje. Ga soms ook eens aan de rand van de je leven staan. Wees getuige van je leven en kijk ernaar. Dat verandert al heel wat. Leg je focus niet alleen op wat er niet werkt, maar ook op wat er wel werkt. Er zijn heel veel dingen die nu wel goed gaan. Het klinkt nu wat idealistisch. De optimisten zijn optimistisch, de pessimisten zijn pessimistisch, en ik zit ergens in het midden. Weegschalen weten er alles over."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!