Insectenkenner Peter Berx: "Honingbijen zijn inzetbaar voor de strijd tegen drugs"

donderdag 7 januari 2021 - 18:03
Niet alleen honden, maar ook bijen kunnen getraind worden om drugs op te sporen: "Zij kunnen perfect aangeleerd worden om de geur van drugs, maar ook van gas of explosieven te herkennen. En ja, zo zijn ze dus zeker inzetbaar in de strijd tegen drugs", zegt Peter Berx in 'Spits met David'.

Hoe herkent een bij cocaïne?

"Je laat de bijen aan de drugs ruiken, je geeft ze als beloning suikerwater en dat doe je in één uur drie of vier keer na elkaar. Als ze die geur waarnemen, zullen ze hun tong uitsteken. En dat is dan het bewijs dat ze drugs waarnemen. Hun training gaat veel sneller dan die van een hond", legt de insectenkenner uit.

Bijen in een kruimeldief

"Bijvoorbeeld in de Antwerpse haven zou de douane de techniek kunnen gebruiken van een Engels bedrijf waarbij ze de bijtjes individueel in doosjes stoppen en dan in een soort kruimeldief. Daarmee ga je naar een locatie waarvan je denkt dat er drugs zitten. Als de bijen hun tong uitsteken, weet je dat je in de buurt van drugs bent."

"Ze kunnen dat slechts een paar dagen volhouden, omdat bijen groepsdieren zijn. Ze moeten na enkele dagen terug naar hun kast bij de anderen. Maar als je weet dat in een kast duizenden bijtjes zitten, kan je er snel een paar wisselen en opnieuw inzetten."

Al toegepast in Kroatië

"Hier wordt al lang onderzoek naar gedaan, ook door het ministerie van Defensie in VS. In Kroatië worden al bijen ingezet om landmijnen te detecteren. Die laten ze wel los rondzwermen en als ze dan op een plek neer gaan zitten, weet je dat daar een mijn zit. Maar bijen kan je niet los laten vliegen in vb. een vliegtuigterminal om drugs op te sporen. Dat zou voor paniek zorgen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!