Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Intensivist Geert Meyfroidt over AstraZeneca: "De pauze in andere landen kan een opportuniteit zijn voor onze vaccinatiecampagne"

di 16 mrt. - 3:16

De heisa rond het AstraZeneca-vaccin blijft maar duren. Steeds meer Europese landen staken de toediening. Maar daar ligt volgens Geert Meyfroidt, intensivist in het UZ Leuven, net een opportuniteit voor ons land.
© Bron: Pexels

 "Als we erin zouden slagen om volgende leveringen meer naar ons land te krijgen, kunnen wij veel meer mensen beschermen", zegt intensivist Geert Meyfroidt. Of dat in de praktijk ook echt kan, weet hij niet zeker. "Dat ligt bij de mensen die verantwoordelijk zijn voor de vaccinatiecampagne. Hoe het contractueel zit, weet ik ook niet precies. Maar het heeft geen zin om stocks op te bouwen in landen waar er toch niets met de vaccins gebeurt. Stel dat wij die stocks gebruiken, kunnen we bij komende leveringen misschien zelfs voorrang krijgen. Al is het maar als beloning omdat wij doorzetten, verstandig én rationeel zijn over dit vaccin."

Vaccineren = levensbelangrijk

Voor Meyfroidt is het duidelijk: "Er is maar één ding dat werkt om het aantal opnames terug te dringen en dat is vaccineren. Dat zien we nu al in onze cijfers. Er worden bijna geen mensen meer uit woonzorgcentra opgenomen. Dat zien we ook in landen als het Verenigd Koninkrijk en Israël, waar massaal het AstraZeneca-vaccin wordt gebruikt."

"Het probleem is dat de groep die nu op intensieve zorgen terecht komt, de groep is die het laagst gevaccineerd is. We hebben eerst de ouderen gevaccineerd, maar die komen niet zo vaak op intensieve terecht. Het is vooral de groep van 65-plussers, en bij uitbreiding de 50-plussers, die we zo rap mogelijk moeten vaccineren. Pas dan zal de druk verdwijnen."

Bloedklontering is een probleem van alle tijden, ook zonder een pandemische situatie

— Geert Meyfroidt

Wat met de bloedklonters?

"Het probleem van bloedklontering bij de populatie is van alle tijden, ook zonder vaccin en een pandemische situatie. De landen die wereldwijd de meeste AstraZeneca-vaccins zetten, houden er ook niet mee op. Ik betwijfel dat die bloedklonters bij Pfizer en Moderna niet voorkomen".

Volgens de intensivist is de schade van het niet-vaccineren véél groter. "Ik heb er echt vertrouwen in. Zelfs als er een beperkt risico is op bloedklontering, wat nog altijd niet is aangetoond, is het voordeel van vaccineren nog altijd veel groter. De vreselijke Covid-ziekte zelf geeft ook zelf aanleiding tot sterk verhoogde bloedklontering."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet