Jan Loos van VZW Landschap: "De nieuwe wolf die misschien een koe doodde, is geen probleemwolf. Wél een problematische wolf"

woensdag 10 juni 2020 - 17:52
Getty Images
De wolf die enkele dagen geleden gesignaleerd is in Lier en Duffel heeft, na twee schapen, nu opnieuw een slachtoffer gemaakt. Er is een koe dood teruggevonden in het gebied van ‘De Grote Nete’. Jan Loos van VZW Landschap of welkomwolf.be vertelt meer in ’Spits met David’.

“Het is de eerste keer dat een wolf een koe doodt, dus dat is best uitzonderlijk. Anderzijds was het geen koe die zomaar in het weiland stond, maar een kwetsbare koe. Een koe die pas bevallen was in dit geval. Ze was niet in haar normale doen en de nageboorte hing nog aan haar te bengelen. Dat is geen gewone koe.”

“Wolven hebben het aangeboren vermogen om zwakke prooien te detecteren en het risico prima in te schatten. Ze gaan voor maximale prooien met minimaal risico. Er bestaat geen méér maximale prooi dan een verzwakte koe. Het risico zal zeker niet groot geweest zijn. Wolven zijn opportunistische jagers. Het is dus uitzonderlijk, maar begrijpelijk. We weten ook nog niet zeker dat het een wolf is geweest, maar je hoort me zeker niet zeggen dat het onmogelijk is.”

Het bosonderzoek

De gemeente Nijlen laat weten dat het wel degelijk om het werk van een wolf gaat. Jan Loos gaat hier niet mee akkoord: “De gemeente Nijlen kan (nog) niet zeker weten dat dit een wolf was. Het bosonderzoek is ter plaatste geweest. Zij hebben onderzoek verricht en ongetwijfeld DNA-stalen genomen. De resultaten zijn er snel, dus je kan nu alleen maar inschattingen maken. Maar wij gaan zeker niet verklaren dat het onmogelijk is.”

Een problematische wolf

“We moeten vaststellen dat we een wolf hebben die in het agrarische cultuurlandschap weet te gedijen. Hij is uit ander hout gesneden dan bijvoorbeeld de Limburgse wolven die op de heide zijn groot geworden. We denken dat deze wolf uit Nederland komt en dat hij in 's-Hertogenbosch al voor problemen heeft gezorgd. Men is daar blij dat hij is verder getrokken. We weten niet wat er nu gaat gebeuren. Is hij alweer weg? Is hij al vertrokken? Gaat hij terugkomen? Gaan de problemen zich herhalen? Dat zijn allemaal open vragen momenteel.”

Het aantal slachtoffers neemt toe, de wolf heeft al schapen gedood, nu misschien ook een koe. “Het risico bestaat dat de publieke opinie zich tegen wolven zal keren. Omdat hij heel dichtbij ons komt, in ons cultuurlandschap. Dat is toch helemaal anders dan een wolf die ver weg leeft. Mensen zijn bang voor zwervende wolven. Toch is dat niet nodig!"

"Wolven zijn vaak georiënteerd op zwakke prooien: schapen, alpaca’s, geiten, … Het is dus onnodig om bang te zijn. Zij lopen meteen weg bij het zien van mensen. Je moet kleine kinderen niet alleen om 3u ’s nachts in het bos zetten natuurlijk, daarvoor steek ik mijn hand niet in het vuur. Als je op een normale en verantwoorde manier omgaat met kinderen, lopen ze ook voor wolven geen enkel gevaar.”

Je moet kleine kinderen niet alleen om 3u ’s nachts in het bos zetten natuurlijk, daarvoor steek ik mijn hand niet in het vuur.

Jan Loos

Actief verdrijven?

“De kans bestaat dat we een oplossing moeten zoeken voor de wolf als hij dieren blijft doden. Op een bepaald moment kan hij dan misschien actief verdreven worden. Wie daar verantwoordelijk voor is, of de beslissing moet nemen, weet ik niet.”

“In Nederland hebben ze gekozen om het dier uit het landbouwgebied te verdrijven. Hoe men dat gedaan heeft, weet ik niet. Maar ik weet wel dat de wolf heel erg plots vertrokken is. Hij is bang geworden. Het volstaat soms ook dat een wolf in een periode van een week geen voedsel vindt. Dat is ook een trigger of een aanleiding om verder te trekken naar een gebied dat meer geschikt is. Als het dier systematisch cultuurlandschappen opzoekt, is de kans groot dat hij bij zijn volgende halte ook gaat doden.”

“We spreken pas over een echte probleemwolf als hij actief toenadering zoekt tot mensen. Dat is nu absoluut niet het geval. We mogen het wel een problematische wolf noemen (lacht).”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!