Jana Van Acker van Cavaria: "Een werkgever die discrimineert op basis van seksuele geaardheid is vanaf nu strafbaar in de VS. Een heel goede zaak"

dinsdag 16 juni 2020 - 17:45
American Supreme Court
Chip Somodevilla
Een werkgever die discrimineert op basis van seksuele geaardheid is bij ons is al lang strafbaar. In de Verenigde Staten van Amerika is dat pas sinds gisteren strafbaar. Dat is positief nieuws, volgens Jana Van Acker van Cavaria. Zij gaf een toelichting in 'Spits bij David'.  

"Dat is een heel goede zaak. Dit is een historisch arrest van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Men zegt dat het even belangrijk is als het homohuwelijk. Het arrest zegt dat er in alle staten van Amerika niet meer mag gediscrimineerd worden op basis van iemands seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Dat betekent dat je als werkgever niemand meer mag ontslaan omdat die homo, lesbisch, biseksueel of transgender is, want dat gebeurde dus wel. Er is de gerechtszaak van een parachute-instructeur die ontslagen werd, omdat hij tegen een klant had gezegd dat hij homo is. Er is ook het ontslag van een transgender-vrouw, die bij een begrafenisondernemer werkte. Deze rechtszaken hebben geleid tot dit arrest."

Homoseksualiteit is een ideologie in Polen

Wat is er aan de hand in Polen, Jana? Daar heeft de president Duda gezegd dat de homoseksualiteit een ideologie is, die de moderne wereld aan kinderen opdringt. "De situatie in Polen is al langer verontrustend. Tijdens de verkiezingscampagne stelde president Duda de rechten van holebi's in vraag. Er zijn in Polen een 80-tal gemeenten waar holebi's niet meer binnen mogen of de LGTB-vrije gemeenten. Dat is zeer problematisch. In Polen is er een gepolariseerd debat bezig over allerlei thema's, zoals over holebi's en transgender-personen." Kan Europa iets doen aan deze situatie? "Wat wij vanuit Cavaria doen, is altijd proberen te kijken naar de noden en de wensen van de lokale Poolse organisaties voor holebi's en transgenders. Wij luisteren naar hen, we verspreiden hun oproepen en we ondersteunen hun campagnes. Indien mogelijk zelfs met financiering. Wij kaarten ook hun situatie aan bij onze lokale en Europese politici. België is op dat vlak een voorloper.", besluit Jana Van Acker.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!