Jef Neve covert 'Heroes' van David Bowie voor zorgpersoneel: "Ze reageerden heel emotioneel. Je voelt dat ze moe zijn"

maandag 11 mei 2020 - 16:20
Vanavond kan je op VTM de allerlaatste aflevering van 'Helden van hier' zien. Het programma volgt hulpverleners, zorgverstrekkers en experten sinds het begin van de coronacrisis. Daar komt nu een eind aan mét een muzikaal eerbetoon aan alle zorgverleners. Jef Neve vertelt hierover in ‘Spits met David’.

Voor de gelegenheid is Jef Neve op het dak van het Jessa ziekenhuis in Hasselt gekropen voor een uniek concert. Dat deed hij samen met Isolde Lasoen, Flip Kowlier en Tijs. Jef Neve: “We wouden een mooie apotheose brengen. Daarvoor hadden we een unieke locatie nodig. Daarom hebben we op het dak van dat ziekenhuis een song opgenomen van David Bowie, 'Heroes'. Een betere locatie konden we ons niet bedenken!”

Het personeel reageerde best wel emotioneel toen we het nummer zongen. Je voelt dat die mensen al een hele marathon hebben gelopen. Ik denk dat er op dit moment voor hun een zware klap moet komen. De cijfers gaan de goeie richting uit, maar je voelt wel dat ze moe zijn. Elk initiatief om hen een energieboost te geven, is op dit moment heel erg welkom. Het is een emotioneel moment. Je moet je dat voorstellen: je staat op een unieke locatie met de zon die ondergaat én die geweldige song van David Bowie… Die optelsom zorgt voor een heel intens moment.

Ik heb geskypet met Koning Filip. Dat was een aangename verrassing! Hij was erg bezorgd over de situatie in de cultuursector. 

Jef Neve

Skypen met Koning Filip 

“Ik heb geskypet met Koning Filip. Dat was een hele aangename verassing. De koning was heel erg bezorgd over onze cultuursector. Hij wou zich informeren over welke oplossingen er uit de bus komen en welke creatieve ideeën we proberen te verzinnen om ervoor te zorgen dat we hier en daar toch nog een inkomen hebben, of dat we toch kunnen blijven verdergaan. Wij moeten onze rekeningen ook betalen natuurlijk. Het was een heel bijzonder gesprek en hij was erg geïnteresseerd. Dat heeft veel deugd gedaan!

Cultuurwerk

"Vanaf 18 mei organiseer ik een reeks concerten onder de noemer ‘Cultuurwerk’. Vanaf dan geef ik elke maandag en elke woensdag om 20 uur een liveconcert. Daarvoor vragen we de bijdrage van 20€. Met dat geld geef ik de gelegenheid aan mensen die geen werk hebben (een cameraman, een lichtman, een extra muzikant, …) om weer aan de slag te gaan. Een groot deel van de opbrengst gaat ook naar een muziekpedagogisch project in Kenia, Nairobi Ghetto Classics, een project waar ik peter van ben. Daar houden ze in de sloppenwijken jonge kinderen van het straat. Zo bieden ze hen een toekomstperspectief door muzieklessen te geven waar ze zich voor moeten inzetten."

Meer info vind je op de website van Jef Neve.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!