Jef Vermassen over proces aanslagen: "Ik ben voor assisen maar voor terreur maak je beter een uitzondering"

dinsdag 11 februari 2020 - 17:10
Volgende week oordeelt de raadkamer over de doorverwijzing van de terreurverdachten naar het assisenhof in verband met de aanslagen in Zaventem en Maalbeek op 22 maart 2016. Dat zou een proces van negen maanden worden. De N-VA vraagt nu om de grondwet te wijzigen om zo'n assisenproces te vermijden. Advocaat Jef Vermassen is een voorstander van assisenzaken. Maar in dit geval ziet hij het ook liever niet gebeuren, vertelt hij aan David Van Ooteghem in Spits.

Advocaat Vermassen is voluit voorstander van assisenzaken. Toch pleit hij om een uitzondering te maken voor terreur. Eerst en vooral omwille van mogelijke represailles. "Juryleden zijn burgers. Wanneer mensen uit een terreurbedreiging proberen de juryleden te intimideren, dan zouden die mensen heel veel schrik hebben."

Al is de voornaamste reden om het niet te doen volgens hem de jurysamenstelling. "Het wordt een heksentoer om een jury bij elkaar te krijgen die negen maanden zal zetelen. Zelfs nog moeilijker om met die juryleden de eindmeet van het proces te halen." 

30.000 schuldvragen

De jury zou zich moeten buigen over 30.000 schuldvragen. Al lijkt dat volgens Vermassen overdreven. "Ik zou niet weten hoeveel betichten er zullen zijn, maar dit lijkt me toch erg veel." 

In Franstalig België heeft een jury zich jaren geleden moeten buigen over een 400-tal schuldvragen. De jury heeft zich een tweetal dagen moeten isoleren in een kazerne. "Vergeet niet, de jury moet zich isoleren zolang ze over de schuld oordelen. Dat wil zeggen: geen gsm en niet buitenkomen." Het kan volgens Vermassen in dit geval weken of zelfs maanden duren. "Ik denk dat dat onmogelijk is".

Het lijkt me onmogelijk om een jury zo lang te isoleren

Jef Vermassen, Advocaat

Afwachten

Of de grondwetswijziging er ook effectief zal doorkomen, is afwachten. "Het zou kunnen, maar dan heb je denk ik toch een nieuwe regering nodig. Tenzij men de partijen laat beslissen nu er geen regering is. Maar daar ben ik geen specialist in."

De schrik van Vermassen is vooral dat de discussie weer zal opduiken om assisen tout court af te schaffen. "Dit lijkt het ultieme moment om dat te doen. Maar ik hoop dat de Franstaligen niet zullen meewillen in die beslissing, met de uitzondering van terreur natuurlijk." De Franstalige Belgen kijken namelijk heel hard op naar Frankrijk, waar assisen heel vlot en goed functioneert. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!