Jeugdauteur Dirk Bracke: "Het zou leuk zijn als er iets moois is na de dood, maar dat is hóóp, geen geloof"

woensdag 30 oktober 2019 - 11:19
Boekenbeurs.be
Wat komt er na de dood? Soufyan Najjar vroeg het zich af. Hij ging op zoek naar het antwoord en sprak met jeugdboekenauteur Dirk Bracke. Hij is 66 en denkt af en toe aan de dood.

"Echt bezig met de dood ben ik niet. Soms praat je er wel eens over als je denkt aan mensen die overleden zijn, over mijn ouders bijvoorbeeld. Maar dat is niet bezig zijn met de dood." 

Hopen is niet geloven

"Het zou leuk zijn, mocht er wél iets moois zijn na de dood. Ik hoop dat misschien een beetje, maar dat is niet geloven, dat is hopen. Mijn moeder vertelde ooit over een droom die ze had over de hemel. Het was daar mooi weer, alle vrouwen droegen mooie jurken, de mannen hadden opgerolde hemdsmouwen. Alles mooi, zo zag zij het leven na de dood. Ze zei ook altijd tegen mij: 'Als er iets is na de dood, zal ik het je laten weten.' Maar ik heb nooit iets gehoord..."

Geen angst voor de dood

"Ik denk wel eens na over de dood. Er zal niets zijn maar daar ben ik niet bang voor omdat je dat dan toch niet gaat beseffen. Misschien heb je nu angst voor de dood, maar nà de dood is die angst er gewoon niet meer. Mijn schoonbroer is een paar jaar geleden gestorven na euthanasie. Dat was mooi, eenvoudig en heeft mijn angst voor de dood helemaal weg genomen"

Mijn schoonbroer is een paar jaar geleden gestorven na euthanasie. Dat was mooi, eenvoudig en heeft mijn angst voor de dood weg genomen.

Plots verlies is het moeilijkste

"Het verlies van mijn moeder was erg moeilijk. Ze is onverwacht uit het leven gestapt en mijn oudste broer heeft haar thuis gevonden. Niet zo zeer dat ze zélf uit het leven stapte, vond ik moeilijk, dat was nu eenmaal haar keuze. Maar het feit dat het zo plots was, dat blijft lang in je gedachten hangen. Soms wou ik dat ze nog leefde. Ze zou trots geweest zijn als ze wist dat mijn boeken verfilmd worden. Dat denk ik wel eens, als ze er nog was had ze dat allemaal mee gemaakt."

Geluk zit in kleine dingen

"Ik vind het belangrijk dat we content kunnen zijn met gewone dingen. Als ik maar zes maanden meer zou hebben, zou ik ook gewone dingen willen doen, niets speciaals. Mijn volgende film nog zien bijvoorbeeld. Zet je wensen niet té hoog. Dan ga je gelukkig zijn en blijf je niet achter je dromen aan hollen."

Een plek om naar toe te gaan

"Ik wil gecremeerd worden, maar mijn asse moet niet verstrooid worden. Als je een urne hebt met een foto bijvoorbeeld, dan kunnen vrienden en familie nog eens passeren en even stil staan bij waar je overschot, je asse ligt." 

Zit je met vragen rond zelfdoding dan kan je contact opnemen met de Zelfmoordlijn op 1813.
Elk gesprek is anoniem en gratis.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!