Journalist Peter Vandermeersch over de corona-barometer: “In Ierland passen ze overal een mouw aan. Nu serveert elk café plots een slechte omelet"

dinsdag 13 oktober 2020 - 16:49
De formidabele corona-barometer zou tegen vandaag klaar moeten zijn. In andere landen is die er wel al, net als in Ierland. Journalist Peter Vandermeersch werkt tegenwoordig voor Ierse kranten en vertelt in ‘Spits met David’ hoe het daar gaat.

“De barometer is hier al een maand geleden ingevoerd. De premier van dit land kwam toen naar buiten en zei: “We gaan als maatschappij waarschijnlijk nog lang met COVID moeten leven, dus gaan we een heldere barometer invoeren waarbij we per provincie beslissen welke maatregelen we moeten volgen.”

Een heldere barometer met 5 niveaus

“Het is een barometer waarmee we 5 niveaus meten. Het lichtste niveau is ‘level 1’: kerkdiensten mogen plaatsvinden met 50 gelovigen. Op ‘level 5’, het hoogste niveau, zijn er geen kerkdiensten en enkel begrafenissen met maximaal 10 aanwezigen. Zo krijg je voor elke activiteit, of het nu een huwelijk, een sportwedstrijd of een restaurantbezoek is, een level 1 tot 5. Op die manier kan je op de barometer aflezen wat mag en wat niet mag.”

“De barometer werkt hier per provincie. Vorige week was het hele land ‘level 2’, behalve de hoofdstad Dublin en de noordwestelijke provincie. Daar zijn veel meer gevallen. De vraag is natuurlijk altijd: “Op basis waarvan schaal je op of af?” Dat is de combinatie van het aantal doden, het aantal nieuwe besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames. Er is een nationale gezondheidsraad die zegt hoe de situatie is en welke provincie welk level krijgt. De gezondheidsraad geeft een advies, de regering kan dat advies opvolgen of niet opvolgen.”

Je hebt wel die barometer. De gezondheidsraad kan dus een advies geven, maar de regering volgt dat niet altijd op. Er blijven discussies. 

Journalist Peter Vandermeersch

De gezondheidsraad vs de regering

“Want dat is natuurlijk een heel belangrijke. Zo’n barometer is niet zaligmakend. Je hebt wel die barometer, de gezondheidsraad kan dus een advies geven, maar de regering volgt dat niet altijd op. Vorige week bijvoorbeeld heeft de gezondheidsraad gezegd dat zij vonden dat het hele land weer naar level 5 moest en de regering heeft dit toen geweigerd. Zelfs met een barometer blijven er discussies. De vraag is altijd: Waar in de barometer staan we dan? En wie beslist waar we moeten staan?”

 

Corona in Ierland

Ierland is sinds maart streng. Dat heeft veel te maken met het gezondheidssysteem dat niet zo goed is. België en Nederland hebben een veel beter gezondheidssysteem. Men was hier zeer beducht voor Noord-Italiaanse toestanden met hospitalen die onder druk zouden komen, waardoor het aantal gevallen in Ierland in verhouding met België wel goed is.”

Ierland is sinds maart erg streng. Dat heeft veel te maken met het gezondheidssysteem dat niet zo goed is. Men was bang voor Noord-Italiaanse toestanden.

Journalist Peter Vandermeersch

“De maatregelen zijn dus streng. Op dit moment zitten we op level 3. Voor Dublin wil dit zeggen dat de cafés sinds maart toe zijn, restaurants zijn op dit moment gesloten behalve als je op het terras buiten iets kan eten of drinken. Cafés waar je dus niet kan eten zijn ook bij ons helemaal gesloten, maar om eerlijk te zijn: overal kan je opeens een slechte omelet of croque monsieur kopen. De Ieren passen er een mouw aan.

“In lockdown, level 5, betekende het dat ik gedurende 2 maanden geen 3km buiten het huis mocht aangetroffen worden. Toen het werd versoepeld, ging het nog over 5km. Nu zitten we op level 3 en betekent dit dat je in de stad moet blijven. Niemand mag de stad of zijn provincie verlaten. Dit zijn toch strenge maatregelen, ook in vergelijking met België.

“Een barometer is dus een goed idee omdat het helderheid geeft, maar het is zeker niet zaligmakend.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!