Kleinere sociale bubbel, aangepast winkelen en andere verstrengingen: dit ligt op tafel van de Veiligheidsraad

maandag 27 juli 2020 - 07:41
Straks komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. Door de stijgende coronacijfers is de druk op de politici erg groot geworden om strengere maatregelen voor het hele land te nemen. Onder meer onze sociale contacten zullen mogelijk opnieuw worden ingeperkt om de tweede coronagolf af te remmen.

Kleinere bubbel

Tot nu mogen we per week 15 mensen zien bovenop de mensen met wie we onder hetzelfde dak wonen. Maar al enige tijd, zeker sinds de besmettingen fors stijgen, klagen de experts aan dat die sociale bubbel te groot is. De tweede coronagolf wordt blijkbaar voor een belangrijk deel aangestookt door (privé)-evenementen en familiefeestjes.

In de provincie Antwerpen is de sociale bubbel intussen al verlaagd tot 10 en ook in Kortrijk is dat de limiet geworden, niet toevallig lokale broeihaarden.

Wellicht zal de Nationale Veiligheidsraad straks voor het hele land de sociale bubbel terugbrengen naar 10 (of mogelijk nog minder) vaste sociale contacten die ook wekenlang dezelfde personen zouden moeten blijven.

Evenementen, shoppen, werk

Op dit moment mogen evenementen indoor nog met 200 deelnemers plaatsvinden, in de buitenlucht is een publiek van 400 mensen toegelaten. Het was al beslist dat het publieksaantal vanaf augustus niet zou worden opgetrokken naar respectievelijk 400 en 800, zoals eerder was voorzien. Maar nu zal de Nationale Veiligheidsraad mogelijk beslissen om evenementen in te perken.

De winkels sluiten zoals tijdens de eerste coronagolf is voor zo goed als iedereen géén optie, ook al omdat winkels niet meteen de grote besmettingsplekken zouden zijn. Maar mogelijk zal de Veiligheidsraad wel het "funshoppen" willen aanpakken en zullen de ministers bekijken of we weer alleen zullen moeten gaan winkelen.

De kans is ook groot dat er zal opgeroepen worden om opnieuw meer van thuis uit te werken. Tijdens de lockdown bij de eerste golf was thuiswerk de norm. 

Ook een meer gestroomlijnde uitgebreide mondmaskerplicht voor het hele land zou ook op de tafel van de Veiligheidsraad liggen, nu steeds meer steden en gemeenten zelf regels daarrond hebben uitgevaardigd.

Lokale lockdown

Ook op de agenda van de Nationale Veiligheidsraad: wat met de lokale broeihaarden zoals nu in Antwerpen? Er is vorige week al een draaiboek klaargemaakt voor lokale uitbraken, met als ultieme middel: een plaatselijke lockdown. Mogelijk zal er tijdens de Veiligheidsraad inderdaad gesproken worden over een kader daarvoor, bijvoorbeeld om niet-essentiële verplaatsingen te verbieden in broeihaarden.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!