Klimaatexpert Jos Delbeke: "Als we inventief zijn, kunnen we de klimaatverandering nog keren. Maar het is de hoogste tijd"

dinsdag 13 oktober 2020 - 18:00
Natuurramp
Door de coronacrisis zouden we het misschien even vergeten, maar het gaat niet goed met ons klimaat. Tegen 2030 zullen ongeveer 150 miljoen mensen sterven door natuurrampen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties. Volgens klimaatexpert Jos Delbeke kunnen we het tij nog keren, mits enkele hoogdringende aanpassingen.

“We dachten dat de gevolgen van de klimaatwijziging langer op zich zouden laten wachten, maar dat is duidelijk niet het geval. Er zullen heel veel mensen tot migratie toe gedwongen worden en zelfs sterven. En dan spreken we nog niet over die gebieden waar er heel wat staat te gebeuren, denk bijvoorbeeld aan de Noordpool waar geen mensen wonen”, vertelt Jos Delbeke, gewezen directeur-generaal voor het klimaat bij de Europese Commissie.

Hoe kan je mensen hiervoor motiveren? “Dat gaat een grote uitdaging worden. Maar gelukkig zijn er enkele technologieën in de maak die enkele bedrijven aan het uitrollen zijn. Die zullen ons moeten helpen maar we zullen ook ons gedrag moeten herzien.” Volgens klimaatexpert Delbeke doen we dat ook al. “Door de corona bijvoorbeeld zijn onze transportbehoefte wat aan banden gelegd. We vliegen wat minder met een vliegtuig en we reizen ook minder. Dit soort veranderingen zullen we moeten incalculeren in ons dagelijks gedrag.”

50 graden Celsius

Misschien zijn er ook nog heel veel mensen die het klimaat nog een beetje een ‘ver-van-mijn-bedshow’ vinden? Volgens Jos Delbeke is het thema een beetje naar de achter gedrongen. Maar hij merkt ook een positieve verandering op. “Als ik met mensen praat, dan is het merendeel daar toch wel mee bezig. We hebben hele grote en lange periodes gehad van droogte deze zomer. We weten ook dat in vakantiegebieden zoals de Middellandse Zee of Noord-Afrika het daar onhoudbaar warm wordt in de zomermaanden. In het Midden-Oosten zijn er plekken waar er temperaturen zijn gemeten van 50 graden Celsius. Het wordt dus meer en meer duidelijk dat er een probleem is. En ik denk dat de man en vrouw in de straat dat zich meer begint te realiseren.”

Gevolgen 

Ook de gevolgen van het slechte klimaat kunnen we in Europa voelen. “Heel veel van de migratiedruk die uit Noord-Afrika komt, is rechtstreeks verbonden met het klimaat. Mensen die geen economische perspectieven meer hebben. Mensen die bijvoorbeeld vroeger op het land werkten en nu betere gebieden opzoeken en zo naar onze gebieden trekken. Migratie wordt een groot vraagstuk in de nabije toekomst”, zegt klimaatexpert Jos Delbeke.

Tij keren 

Maar het is nog niet te laat. “We kunnen het nog omkeren, maar we zullen een flink tandje moeten bijsteken. Het thema klimaat ligt op de tafel van de nieuwe regering. We hebben die technologieën en we kunnen bijvoorbeeld ook nieuwe jobs en mogelijkheden creëren. Als we inventief zijn en met enige verandering van gedrag, dan kunnen we de zaak nog omkeren. Maar het is de hoogste tijd.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!