Kom je in aanmerking voor vervroegde vaccinatie? Check het hier!

vrijdag 9 april 2021 - 17:03
Foto Pixabay
Vanaf vandaag kan iedereen checken of hij of zij op de lijst staat met risicopatiënten die vanaf eind april gevaccineerd worden. Het gaat om mensen van 18 tot 64 jaar oud die aan een onderliggende aandoening lijden, waardoor ze meer risico lopen als ze besmet raken met het coronavirus. Volgens het gezondheidsinstituut Sciensano gaat het om 1,2 tot 1,5 miljoen mensen.

Wie wil weten of hij of zij op de lijst met risicopatiënten staat, kan dat checken op de website myhealthviewer.be. Daar moet je inloggen en jezelf identificeren. Wie nog niet op de lijst staat, hoeft nog niet te panikeren, want de lijst is nog niet af, zegt huisarts Jan De Maeseneer. 

"Als je vandaag of morgen gaat kijken op de website en je staat er nog niet bij, ga dan volgende week nog eens kijken", zegt De Maeseneer. "De website wordt nog volop aangevuld door de huisartsen. Als je er op 15 april nog niet op staat en je behoort wel tot een risicogroep, dan kun je contact opnemen met je huisarts."

"Huisartsen hebben het momenteel heel druk, dus het is niet de bedoeling dat iedereen hen nu gaat bellen om te vragen of ze al dan niet op de lijst staan. Ook apothekers en mensen bij het ziekenfonds kunnen vragen beantwoorden."

Automatische uitnodiging

Als je wel op de lijst staat, hoef je niets te doen. Je zal automatisch een uitnodiging krijgen om gevaccineerd te worden. Dat gebeurt in volgorde van leeftijd. "De ene ziekte wordt dus niet afgewogen ten opzichte van de andere", zegt De Maeseneer. "Slechts in enkele gevallen wordt er een uitzondering gemaakt."

"Alles gebeurt met respect voor de privacy", zegt De Maeseneer. "De enige informatie die op de website staat, is welke persoon geselecteerd is. Er staat niet op om welke reden hij of zij geselecteerd is. In de databank wordt geen enkele medische informatie bijgehouden." 

Het zijn de ziekenfondsen en de huisartsen die de patiënten geselecteerd hebben die in aanmerking komen om vervroegd gevaccineerd te worden. Daarnaast is er ook geput uit het kankerregister en specialisten hebben mensen toegevoegd met zeldzame ziektes. 

De vaccinatie van de risicopatiënten zal eind april, begin mei starten.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!