Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Kristien Bonneure over De Testamenten: "Zonder ook maar iets te verklappen, er zit hoop in dit boek!"

wo 11 sep. - 6:35

De Canadese schrijfster, Margaret Atwood, al bijna 80, schreef 'The Testaments', een vervolg op het schitterend verfilmde 'The Handmaid's Tale'. Kristien Bonneure las het boek en vertelt bij David in Spits hoe goed ze het wel vindt.
© GettyImages

De religieuze dictatuur van Gilead

Wie het verhaal van The Handmaid's Tale niet precies kent, heeft misschien wel gehoord dat het over een dictatuur gaat. "Het gaat over een religieuze dictatuur, Gilead in Amerika", vertelt Kristien. "Door vervuiling is het geboortecijfer ingestort en zijn er weinig vruchtbare vrouwen over.  Die vruchtbare vrouwen worden als het ware elke maand ritueel verkracht, in de hoop zo veel mogelijk kinderen op de wereld te zetten. Verder mogen de dienstmeiden niets. Margaret Atwood noemt haar verhaal trouwens géén fictie, alles wat ze beschrijft, is ergens in de wereld ook echt gebeurd."

Waarom een vervolg?

"Atwoord zegt dat de wereld is veranderd. Ze schreef The Handmaid's Tale in 1984, in de koude oorlog. Na de val van de muur, vond men haar verhaal over een religieuze dictatuur waar vrouwen geen rechten hebben, iets 'van het verleden'. Maar sinds de verkiezing van Donald Trump wordt in sommige Amerikaanse staten getornd aan de rechten van de vrouw. De wereld had daarom volgens Atwood een vervolg nodig."

Andere invalshoek in De Testamenten

"Atwood heeft een sprong in de tijd gemaakt", vertelt Kristien Bonneure. "De Testamenten speelt zich vijftien jaar later af. Er is dus een héle, nieuwe generatie kinderen geboren. Het verhaal wordt niet meer verteld vanuit het personage van een handmaid, maar vanuit drie jonge meisjes en één oudere vrouw." 

Geschiedenis van Gilead

"Precies dat maakt dit verhaal zo interessant", zegt Kristien. "Je komt veel meer te weten over die maatschappij, hoe is Gilead er gekomen, hoe is die macht er is gekomen. Het is een héél spannend boek, maar, en daar verklap ik niets mee: er is in dit verhaal ook hoop!"

 

Enkele weetjes

  • Van de Engelse editie van het boek "The handmaid's tale" zijn wereldwijd acht miljoen exemplaren verkocht
  • De schrijfster staat al jaren op het lijstje kandidaten voor de Nobelprijs Literatuur. 
  • Waar komt dat kostuum vandaan?  Voor de witte kappen vond Atwood inspiratie in de verpakking van een schuurpoeder "Old Dutch Cleanser", een beeld uit haar kindertijd waar ze bang voor was
Old Dutch Cleanser

Old Dutch Cleanser

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet