Kristien Hemmerechts opgelicht: "Misschien ben ik goedgelovig. Maar wantrouwig zijn vind ik triest"

maandag 10 februari 2020 - 16:15
Getty
Schrijfster Kristien Hemmerechts wil een man die zich voordoet als asielzoeker uit de nood helpen. Hij vraagt om een treinticket te kopen en dat deed ze dan ook. Maar wat blijkt, de man ruilt het ticket om voor geld. "Ik vind het verdomd lastig om harteloos voorbij mensen te lopen", vertelt ze aan David Van Ooteghem in Spits.

Je bent bij deze gewaarschuwd. Wie een binnenlands treinticket koopt bij NMBS, kan dat binnen het half uur omwisselen voor geld wanneer het niet gebruikt wordt. En dat is ook oplichters niet ontgaan. Ze vragen je om een ticket te kopen, maar gaan het iets later gewoon ruilen voor cash. 

Het overkwam ook schrijfster Kristien Hemmerechts. "In mijn geval ging het om een Thalys-ticket. Bij aankoop daarvan moet je een e-mailadres opgeven. De dame aan het loket rook onraad toen de man kwam ruilen. En zo hebben ze mij kunnen verwittigen."

Elkaar uitgezwaaid

Wanneer Kristien gisteren in het station van Berchem aankomt, wordt ze aangesproken door een man die zich voordoet als asielzoeker. Hij vraagt om een treinticket te kopen. Ze loopt eerst door, maar dan knaagt haar geweten. "Een stem in mij zei: 'Je moet luisteren naar zijn verhaal'. Dus ging ik terug." 

Ze koopt de man een Thalys-ticket naar Parijs voor €122. "Ik heb hem uitgewuifd. We hebben elkaar zelfs innig omhelsd. Dat was heel ontroerend. Ik kan nu nog niet geloven dat die man van kwader trouw was. Ik kocht ook gewoon een ticket. Ik dacht oprecht dat hij gewoon op de trein zat." Het doet haar denken aan de film 'Parasite' die gisteren nog met een paar Oscarbeeldjes ging lopen: "Er gebeurde net hetzelfde. Een arm iemand probeert via een list rijkdom van een rijker iemand te pakken krijgt. Wie niets heeft, moet slim zijn."

Het leven is geven en nemen concludeert ze. "Misschien ben ik goedgelovig of heb ik de neiging om iemand te hard te vertrouwen. Maar het is ook heel triestig om continu wantrouwig te zijn. Ik heb zelf veel gereisd en in het buitenland hulp gekregen van anderen."

 

Er is veel ellende. Ik vind het heel moeilijk om mee om te gaan

Kristien Hemmerechts

Ongeloof maar vooral begrip

Hemmerechts deelt haar verhaal op haar Facebookpagina en daar wordt vlijtig op gereageerd. Van 'dat siert je' tot 'naïef'. Maar volgens Kristien is er vooral veel begrip voor haar 'naïeve' handeling: "Het is een complexe situatie. Het ging duidelijk om iemand die geld nodig had. Je weet dat er veel ellende is. Vluchtelingen, transmigranten en asielzoekers zitten in zeer moeilijke situaties. Dat knaagt aan je geweten want wij leven wel in comfort."

Al zal ze niet meteen meer een treinticket kopen voor een wildvreemde. "Ik denk dat je beter een vluchtelingenorganisatie steunt."

Beluister hier haar verhaal: 

Kristien Hemmerechts in Spits

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!