Leentje Speybroeck: "Alle ingrediënten voor een pizza Hawaï leggen samen 20.000 km af. Koop lokaal en seizoensgebonden!"

vrijdag 22 mei 2020 - 19:19
Getty Images
Op 22 mei is het 'Dag van de Biodiversiteit'. Heel veel diersoorten sterven uit door de manier waarop we omgaan met onze natuur. Maar ook door hoe we eten. Leentje Speybroeck van Velt (De Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) vertelt bij ‘Spits met David’ wat eten met biodiversiteit te maken heeft.

“Onze manier van eten houdt een groot verband met biodiversiteit. Veel meer dan we weten! Heel vaak zijn er bv. linken tussen eten en biodiversiteit die we helemaal niet zouden verwachten. Hoe meer voeding wij invoeren en hoe meer dingen die wij van ver laten komen, hoe meer dat je de biodiversiteit beschadigt.”

Pizza Hawaï vs. Spruitjespizza

“Zo is er bv. een connectie tussen een pizza Hawaï en een beuk. Alle ingrediënten komen van een andere plek. Samen leggen ze 20 000 km af voor ze op de pizza belanden. Het klimaat warmt op. Onze beuk heeft koelte nodig, want dat is een typische boom van hier.”

“We kunnen evengoed pizza’s maken met lokale en seizoensgebonden producten. Ik denk aan seizoenspizza’s. In de zomer hebben we de pizza die we meestal kennen: champignon, courgette, … Echte zomerse groenten! In de winter gaan we dan aan de slag met typische wintergroenten: kolen, knollen, … Het klinkt speciaal, maar je kan bijvoorbeeld witte kool grillen. In Amerika noemen ze dat ‘Cabbage steak’. Je kan veel meer dan je denkt! Spruitjespizza is ook een leuk voorbeeld.”

De voorraadkast

De voorraadkast is enorm belangrijk. Op het moment dat de coronacrisis begon, zag je ineens mensen hamsteren. Als je naar de supermarkt ging, zag je ook dat bepaalde dingen er niet meer waren. Het was niet meer zo evident om een recept te maken waarvoor je echt die ingrediënten nodig hebt.”

Een goede en slimme voorraadkast is een kast die op de juiste manier is georganiseerd, waardoor je eigenlijk niets extra nodig hebt. Enkel verse groenten en zuivel. Voor de rest heb je alles in die voorraadkast: koolhydraten, proteïnes, etc. Dat zorgt ervoor dat je niet drie keer per week naar de winkel hoeft. De verplaatsing is enorm nefast voor onze biodiversiteit.

Een goede voorraadkast zorgt ervoor dat je niet drie keer per week naar de winkel hoeft. Die verplaatsing is enorm nefast voor onze biodiversiteit. 

Leentje Speybroeck

Vlaamse klassiekers

“Ik probeer ook van onze klassieke Vlaamse recepten zoals stoverij en vol au vent een variant te maken die beter is voor de biodiversiteit. Ik ben zelf een Bourgondiër en kook héél rijk op basis van groenten. We hoeven de recepten niet weg te gooien. We kunnen ons beter inspireren om zo nieuwe recepten te maken in een keuken die beter is voor de biodiversiteit en voor het milieu. Ik ga aan de slag met minder of geen vlees, en groenten van hier. Dat doe je door zelf te beginnen spelen met ingrediënten en je kan de eigenheid van het recept perfect behouden. Ik vind het heel leuk om wat we traditioneel van voeding hebben te combineren.”

“Ik maak stoverij met seitan. Dat is een vleesvervanger die het meest in de buurt komt van rood vlees. Als ik iets maak dat stoofpotachtig is gebruik ik seitan. Vol-au-vent maak ik met tofu. Dat is iets meer kipachtig. Het is de eigenheid van de vleesvervangers willen leren kennen en daarmee experimenteren. Het is zeker de moeite waard om eens te proberen.”

Meer dan veertig Belgische organisaties, waaronder natuurparken, milieuverenigingen, musea en ook de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid hebben nu de handen in elkaar geslagen voor een gezamenlijke campagne voor biodiversiteit, onder de noemer #SamenVoorBiodiversiteit. Omdat we eens zouden nadenken over wat en hoe we consumeren. Meer info vind je op samenvoorbiodiversiteit.be.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!